У Росії назвали Україну "трошки вагітною" і не знижуватимуть ціни на газ

Вівторок, 1 січня 2013, 12:18

Росія не знижуватиме для України ціни на газ, заявив директор Департаменту економічного співробітництва МЗС Росії Олександр Горбань.

"Щодо вимог продавати Україні газ за такими самими цінами, як Білорусі, то вони нездійсненні. Росія на це не піде. Чого б це?", - сказав він в інтерв'ю "Інтерфаксу".

Росія і Білорусь - члени Митного союзу, ми рухаємося до Єдиного економічного союзу", - наголосив дипломат.

За його словами, російська сторона запропонувала Україні вступити до Митного союзу й отримувати газ за тими самими цінами, що й Білорусь.

"Але Україна хоче одночасно зберегти два вектори: і вступити до Євросоюзу, де на неї особливо й не чекають, і взяти участь у Митному союзі, але тільки за тими параметрами, які їй вигідні. Але так не буває. Не можна бути трошки вагітною", - сказав Горбань.

Він зазначив, що контракт, підписаний з Україною, спочатку був "досить пільговий", він передбачав ціну на газ для України на 100 доларів нижчу, ніж тогочасна середня ринкова ціна.

"Тепер Україна хоче ще меншу ціну, але при цьому поводиться досить суперечливо", - зазначив Горбань.

Він нагадав, що свого часу Росія хотіла створити консорціум спільно з Україною та ЄС з експлуатації трубопроводів, які йдуть Україною, проте Київ відмовився, і Росія була змушена будувати трубопроводи в обхід України.

"Ну і що це дасть? Усе закінчиться тим, що гігантська купа заліза на території України, яка колись була трубопроводом, просто заіржавіє, і її можна буде здати на металобрухт", - сказав Горбань.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування