Лазаренко програв у Євросуді справу про права на квартиру в Україні

П'ятниця, 1 лютого 2013, 09:27

Європейський суд із прав людини відмовив Павлу Лазаренку в задоволенні скарги на те, що українські суди в 1999 році відібрали в його сім'ї квартиру й майно в ній.

Таке рішення Європейський суд ухвалив у грудні 2012 року, розповіла суддя Європейського суду з прав людини від України Ганна Юдківська в інтерв'ю газеті "Комерсант-Україна".

"Скарга була подана ним (Павлом Лазаренком) у 2002 році, тож справа розглядалася 10 років. Це, звісно, неподобство й величезний термін. Але, на жаль, суд сьогодні перевантажений... Справа Лазаренка належить до категорії, яка розглядається в останню чергу, – про питання власності", - сказала суддя.

"Лазаренко й члени його сім'ї поскаржилися на те, що, коли вони покинули Україну в 1999 році, у них відібрали квартиру, яку їм свого часу дала держава як сім'ї прем'єр-міністра", - пояснила Юдківська.

"На їхній погляд, квартира була відібрана незаконно, тому що в них були достатні причини не перебувати у квартирі більше шести місяців, зберігаючи за собою право користування нею, а національні суди вирішили інакше", - додала вона.

Крім цього, позивачі скаржилися, що втратили доступ до власності, яка залишилася в даній квартирі, сказала Юдківська.

"У підсумку в 2012 році ЄСПЛ дійшов висновку, що в питанні недоступу до власності позивач не вичерпав можливості для захисту прав на національному рівні, а що стосується позбавлення їх права проживання в державній квартирі, то українські суди прийняли обґрунтоване рішення про виселення", - повідомила суддя.

"Тобто в цілому позивачу було відмовлено у скарзі", - заявила Юдківська. 

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування