Україна може пред'явити "Газпрому" зустрічний мільярдний рахунок?

Субота, 2 лютого 2013, 08:53

Якщо "Газпром" звернеться до Стокгольмського арбітражу щодо виставленого "Нафтогазу" рахунку за недобір газу, Україна може висунути Росії зустрічні претензії через порушення умов транзиту блакитного палива.

Про це у статті для ZN.UA пишуть експерт з питань енергетичної безпеки Михайло Гончар і юрист-міжнародник Максим Алінов.

Автори відзначають, що впродовж 30 днів "Нафтогаз" і "Газпром" повинні провести переговори про врегулювання пред'явленої претензії про невідбір мінімального річного обсягу газу згідно з контрактом. Якщо ж у результаті переговорів взаємоприйнятне рішення не буде знайдено, тільки після цього "Газпром" як ініціатор претензії отримає право звернутися до Стокгольмського арбітражу.

У такому випадку "Нафтогаз" повинен буде визначитися зі своєю можливою юридичною позицією: або захищатися і заперечувати обґрунтованість претензій "Газпрому", або ж зайняти більш наступальну позицію і подати зустрічний позов про визнання недійсним пункту 2.2.5 контракту або навіть всього контракту.

Більш того, стверджують експерти, у "Нафтогазу" є юридичні підстави пред'явити "Газпрому" претензії, також подавши мільярдний рахунок на відшкодування збитків у зв'язку зі значним скороченням транзиту газу через територію України. Мова йде про претензії по транзитному контракту, які можуть охоплювати весь період з 19 січня 2009 р. і ґрунтуються на тому, що "Газпром" в порушення своїх контрактних зобов'язань транспортує через Україну значно менше мінімальних 110 млрд куб. м газу щорічно.

П. 3.1 транзитного контракту чітко фіксує: "Замовник в період з 2009 по 2019 роки включно щорічно передає Виконавцю для транзиту в країни Європи Природний Газ в обсязі не менше 110 (ста десяти) млрд. куб. м...". Тому зустрічні "транзитні" претензії "Нафтогазу" можуть бути консолідовані в один арбітражний "пакет" з претензіями до "Газпрому" з приводу невідбору газу.

"З урахуванням юридичної необґрунтованості виставленого "Газпромом" рахунку в 7 мільярдів доларів відмова "Нафтогазу" сплатити такий рахунок не повинна мати своїм наслідком припинення чи скорочення поставок газу для споживачів України. Подібна можливість не передбачена контрактом. Якщо ж "Газпром", ґрунтуючись на своїй логіці і тлумаченні контракту і баченні "партнерських" відносин з основним покупцем російського газу, все ж спробує припинити або обмежити постачання газу в Україну через відмову останньої сплатити рахунок на 7 млрд. дол., такі дії будуть означати грубе порушення умов контракту", - йдеться у публікації.

В результаті "Нафтогаз" отримає право або розірвати контракт в односторонньому порядку (у зв'язку з істотним його порушенням з боку "Газпрому") і вимагати укладення нового контракту, або ж звернутися до Стокгольмського арбітражу з вимогою зобов'язати "Газпром" негайно відновити поставки газу в Україну в порядку забезпечувального заходу (причому таку вимогу може бути розглянуто так званим надзвичайних арбітром, який призначається протягом одного-двох днів і повинен винести обов'язкове рішення про забезпечувальні заходи у п'ятиденний строк - така можливість передбачена регламентом Стокгольмського арбітражу).

Автори статті також відзначають, що сума в 7 млрд доларів, виставлена ​​НАК "Нафтогаз України" як штраф за невідібраний газ, майже збігається з розрахованою, але ще не оприлюдненою вартістю ГТС України.

"Це свідчить про явне бажання "Газпрому" отримати ГТС за віртуальний борг (батіг) і знижку в ціні на газ (пряник), яку він зараз змушений буде зробити майже всім європейським клієнтам, враховуючи динамічне падіння частки "Газпрому" в постачаннях газу до ЄС", - зазначили експерти.

"Не випадково у всіх обхідних трубопроводах контрольний пакет знаходиться в руках "Газпрому". Прийшла черга України", - йдеться у публікації.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News