У "Регіонах" проти повернення паління в ресторани, бари й кав’ярні

Понеділок, 4 лютого 2013, 08:57

Глава парламентського комітету з питань охорони здоров'я Тетяна Бахтеєва з Партії регіонів обурена ініціативою пом'якшити заборону на паління в барах і ресторанах.

Так, коментуючи газеті "Комерсант-Україна" відповідний законопроект позафракційного депутата Льва Миримського, вона сказала:

"Яка різниця, у який ресторан я заходжу – у комунальний чи приватний? Я приношу прибуток закладу, то чому ж я повинна псувати своє здоров'я? Я особисто підтримувати Миримського не буду й постараюся зробити все, щоб його ніхто не підтримав!". 

Сам Миримський поскаржився виданню: "Я запеклий курець і сьогодні перестав ходити в заклади, у яких я не можу покурити. Мій законопроект захищає права людини. Багатьом людям нинішня норма принесла тільки дискомфорт"

Завідувач сектору контролю над тютюном Українського інституту стратегічних досліджень Мінздоров’я Костянтин Красовський називає заяви автора проекту порожніми, а сам документ – "спробою піару".

"Офіціантам подобається працювати без клубів тютюнового диму, жоден ресторан не повідомив, що він закривається через заборону! Три чверті дорослого населення, яке не палить, підтримують установлену заборону, а курці вже звикли виходити на вулицю", - заявив він.

Експерт повідомив, що, згідно з даними моніторингу, проведеного у 500 ресторанах у 10 містах України, лише у 5% закладів виявили порушення ухваленого закону.

"В Україні закон уже запрацював. Його дотримуються набагато краще, ніж ми очікували", - сказав Красовський. 

Втім, деякі власники закладів кажуть, що їхній грошовий обіг упав після ведення заборони на паління.

Як відомо, закон про обмеження місць для паління тютюнових виробів набув чинності 16 грудня 2012 року. Він забороняє паління тютюнових виробів, електронних сигарет і кальянів у ресторанах і кафе, на зупинках, у підземних переходах, у під'їздах будинків, на дитячих майданчиках, у ліфтах і громадському транспорті.

Тепер Миримський пропонує поширити заборону на паління тільки на державні й комунальні заклади громадського харчування.

У приватних ресторанах і кав’ярнях можна буде курити в окремих приміщеннях із витяжною вентиляцією. При цьому головний прохід у заклад не повинен проходити через зону для курців.

У сигарних клубах і кальян-барах заборону на паління пропонується скасувати. Але власники таких закладів повинні будуть розміщувати перед входом спеціальний графічний знак і табличку з написом: "Обережно. Дозволяємо паління. Паління шкодить вашому здоров'ю!".

Миримський також пропонує скасувати заборону на електронні сигарети й кальян, адже вони не віднесені до тютюнових виробів або замінників тютюну.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News