Кожара: Домінування "Газпрому" в Україні зламано

Четвер, 7 лютого 2013, 11:08

Міністр закордонних справ Леонід Кожара заявляє, що російський "Газпром" більше не домінує на українському енергетичному ринку.

Про це він сказав в інтерв'ю виданню "European voice", повідомляє УНІАН.

"Що очевидно, це те, що домінування "Газпрому" в Україні зламано", - заявив міністр.

За словами Кожари, Україна все більше видобуває газу самостійно, більше використовує вугільну та ядерну енергетику, а також планує будівництво терміналу для скрапленого газу.

Все це, зазначив міністр, зумовило зменшення споживання російського газу з 50 млрд кубометрів на рік до 33 млрд кубометрів на рік за останні два роки.

У 2013-2014 роках споживання російського газу має й далі скорочуватися, досягнувши 17 млрд кубометрів на рік, зазначив голова МЗС.

Відповідаючи на запитання щодо рахунку "Газпрому" на 7 млрд дол. за непридбаний газ, Кожара заявив, що Україна не оплачуватиме його, а Росія "не відреагувала на ідею арбітражу".

Як відомо, 26 січня "Нафтогаз України" підтвердив, що "Газпром" виставив рахунок на 7 млрд доларів за газ, який Україна не купувала в 2012 році.

Позиція "Нафтогазу" полягає в тому, що компанія виконала всі фінансові зобов'язання перед "Газпромом" у 2012 році.

Згідно з контрактом на закупівлю газу від 2009 року, мінімальний обсяг газу, до якого може бути застосована умова "бери або плати" (take-or-pay), становить 33,3 млрд кубометрів.

"Нафтогаз України", за попередньою інформацією, придбав у 2012 році близько 25 млрд кубометрів газу.

При цьому українська сторона своєчасно попередила "Газпром" про скорочення закупівель.

6 лютого у Вільнюсі президент Віктор Янукович заявив, що Україна вважає суперечливим виставлений "Газпромом" рахунок за газ на 7 мільярдів доларів і готова вести переговори з цього питання.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...