Євродепутат закликає владу гарантувати депутатам мандат

Четвер, 7 березня 2013, 15:31

Українська влада повинна вжити необхідні заходи, щоб обрані парламентарі могли виконувати обов'язки в рамках депутатського мандата.

Про це говориться в заяві голови делегації Європарламенту зі співпраці з Україною, депутата Павла Коваля, текст якого передано агенції "Інтерфакс-Україна" у Брюсселі в четвер.

"Я глибоко стурбований позбавленням депутатського мандата Сергія Власенка та нещодавніми судовими процедурами, які позбавляють парламентських місць Павла Балогу й Олександра Домбровського, обраних на парламентських виборах у жовтні минулого року", - заявив Коваль.

"Ця ситуація в чергове викликає стурбованість через виборче використання судової системи в Україні", - наголосив він.

Депутат Європарламенту нагадав, що він очолював спостережну місію від ЄП у ході минулих парламентських виборів в Україні. Згідно з остаточними висновками спостережної місії ОБСЄ/ОДІПЛ, були зафіксовані порушення під час виборчого процесу, наголосив він.

"Українська сторона взяла зобов'язання провести необхідні реформи, щоб усунути ці порушення, як частину умов, які необхідно виконати для підписання Угоди про асоціацію", - нагадав Коваль.

"Тому я закликаю українську владу зробити необхідні поліпшення виборчої системи та гарантувати, що всі обрані під час виборів у жовтні 2012 року зможуть зайняти своє місце і працювати у рамках мандата у Верховній Раді", - заявив він.

"Належне виконання цих кроків – важлива умова демонстрації надійності виборчого процесу в Україні й бажання розділяти європейські цінності", - наголосив Коваль.

Як відомо, 6 березня Вищий адміністративний суд України (ВАСУ) позбавив депутатських повноважень народного депутата фракції "Батьківщина" Сергія Власенка, який виступає захисником Юлії Тимошенко, через нібито суміщення ним депутатських повноважень і адвокатської діяльності.

Раніше, 8 лютого, ВАСУ позбавив мандатів "мажоритарників" Павла Балогу й Олександра Домбровського на підставі того, що на виборах у їхніх округах були порушення й неможливо встановити достовірні результати жовтневого волевиявлення.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування