Кожара вводить режим економії і відкликає дипломатів із посольств

Середа, 3 квітня 2013, 10:58

Міністерство закордонних справ скоротило фінансування свого центрального апарату та дипломатичних представництв України за кордоном.

Відповідний наказ підписав міністр Леонід Кожара, повідомляють ZN.UA.

Зокрема, в центральному апараті МЗС до кінця травня заборонені всі короткострокові відрядження.

Крім того, інформоване джерело розповіло, що у зовнішньополітичному відомстві, в посольства відправлені циркуляри, що наказують дипломатам, які в рамках планової ротації повинні були повернутися в Україну з довготермінового відрядження протягом 2013 року, зробити це вже до 30 квітня.

У той же час, дипломати, які повинні приїхати їм на зміну в посольства і консульства, виїдуть у довгострокове відрядження не раніше першого грудня 2013 року.

Вимога повернутися до 30 квітня не відноситься до тих співробітників українських дипустанов, чиї діти ходять в школу в країні перебування.

На думку джерела видання, подібне вирішення керівництвом МЗС проблеми скорочення фінансування "призведе до майже повного колапсу в роботі посольств, оскільки решта працівників будуть займатися не роботою, а формальними відписками, так як на них будуть покладені обов'язки осіб, що виїхали".

Так, наприклад, в одному з українських посольств, що складається з 12 осіб, до Києва повинні одноразово повернутися 8 дипломатів.

На роботі посольств і консульств також негативно відіб'ється і від'їзд без автоматичної ротації бухгалтерів і завгоспів, тобто співробітників, відповідальних за матеріальні цінності.

Одноразове масове повернення дипломатів із закордонного відрядження створить також проблеми і з подальшим їх працевлаштуванням. Так, у центральному апараті працює близько 650 дипломатів, а в посольствах і консульствах - більше 2 тисяч.

Через те, що змінники будуть сидіти в Україні до грудня, багато тих дипломати, хто повернуться, не зможуть відразу ж влаштуватися на роботу у МЗС і будуть змушені піти в довгострокові відпустки.

Джерело вважає, що "це несе катастрофічні наслідки для безперебійного функціонування системи".

Як відомо, у квітні 2010 року президент Віктор Янукович підписав указ про ліквідацію торговельно-економічних місій та утворення економічних відділів закордонних дипломатичних установ.

У жовтні 2012 року прем'єр Микола Азаров під час зустрічі з керівниками дипломатичних представництв України заявив, що передача функцій торговельних місій за кордоном посольствам не дала позитивного результату для просування економічних інтересів країни за кордоном.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування