Янукович має відповісти за Раду на Банковій - політолог

Четвер, 4 квітня 2013, 17:23

Парламентська більшість розблокувала роботу Верховної Ради, щоб не допустити її розпуску, оскільки наразі не зацікавлена в цьому.

Таку думку озвучив директор Інституту глобальних стратегій Вадим Карасьов, якого цитує "Інтерфакс-Україна".

"Якщо парламентська більшість на чолі з Партією регіонів вирішила продовжувати роботу Верховної Ради навіть за рахунок переведення цієї роботи до іншого приміщення - приміщення парламентських комітетів, - то це означає, що вона сьогодні не зацікавлена у блокуванні парламенту", - заявив він.

"Тому опозиція Верховну Раду блокує, а парламентська більшість продовжує її роботу для того, щоб не було жодних юридичних підстав для розпуску парламенту, і щоб улітку провести всенародний референдум, зокрема з питання про зміну виборчої системи зі змішаної на повністю мажоритарну та структури парламенту - з однопалатної на двопалатну", - додав політолог.

За його словами, потім під час імплементації результатів референдуму парламентська більшість і нинішня влада будуть готові розпустити парламент і призначити перевибори на новій виборчій системі.

"І тоді до кінця року ми можемо отримати цілком нову парламентську конфігурацію - комбінацію фракцій і сил, ну, і очевидно - абсолютно нову парламентську архітектуру", - зазначив Карасьов.

У свою чергу політолог Віктор Небоженко вважає, що за проведення "засідання" Верховної Ради на Банковій відповідатиме президент Віктор Янукович.

"Те, що відбувається, матиме великі наслідки для Януковича, тому що він - гарант Конституції і стабілізатор країни. Вузол закручується і більше проблем буде не в опозиції і навіть не в суспільстві, а в президента, який повинен покрити розкол парламенту і зробити вигляд, що парламент працює", - цитує його Тиждень.ua.

"А це вже кримінальний злочин. Адже ці голосування не мають особливого значення, але це поганий сигнал для самого Януковича. Він же повинен підписувати ці рішення. Якщо він це зробить, порушить закон", - заявив Небоженко.

Політолог вважає, що президент знав про наміри провести засідання парламенту не у Верховній Раді, втім, "недооцінив для себе небезпеку".

"Він вважає, що винними будуть парламентарі, а це не так", - зауважив він.

Небоженко вважає, що наслідком такого розвитку політичних подій будуть позитивні зміни для України.

"Насправді все добре – цей політичний нарив проривається. Це заставить і опозицію рухатися, і владу йти на певні радикальні міри, і президента, який думає спокійно відсидіти за кутом", - зазначив політолог.

Як відомо, в четвер вранці більшість народних депутатів проголосували за проведення виїзного засідання парламенту.

Опозиція провела свої збори депутатів у сесійній залі Верховної Ради.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News