КОМІСІЯ РЕКОМЕНДУЄ ЯНУКОВИЧУ ПОМИЛУВАТИ ЛУЦЕНКА - ДЖЕРЕЛО

Субота, 6 квітня 2013, 19:18

Комісія при президентові з питань помилування запропонувала Віктору Януковичу помилувати екс-міністра внутрішніх справ Юрія Луценка та екс-міністра охорони навколишнього природного середовища Георгія Філіпчука.

Таке рішення було прийнято під час засідання комісії в суботу, повідомило агентству "Інтерфакс-Україна" джерело в цьому органі.

За інформацією джерела, на засіданні розглядалися звернення до президента від уповноваженого Верховної Ради з прав людини Валерії Лутковської з проханням помилувати Луценка, а також звернення Філіпчука про помилування.

Луценка затримали 25 грудня 2010 року, через кілька днів за рішенням суду він був заарештований.

27 лютого 2012 року Печерський райсуд Києва визнав Луценка винним в скоєнні низки посадових злочинів і засудив його до 4 років позбавлення волі. Апеляційний суд Києва залишив в силі цей вирок.

Крім того, 17 серпня 2012 року Печерський райсуд визнав екс-міністра також винним в недбалості при продовженні оперативно-розшукових заходів відносно водія колишнього заступника голови СБУ Володимира Сацюка Валентина Давиденка (у справі про отруєння Віктора Ющенка) і засудив до 2 років обмеження волі. Апеляція залишила в силі цей вирок.

Екс-глава МВС відбуває покарання в Менській колонії (Чернігівська область) з кінця серпня 2012 року. Термін відбування покарання Луценка обчислюється з моменту його взяття під варту, тобто з моменту обрання арешту, як запобіжного заходу.

У липні 2012 року Європейський суд з прав людини встановив, що арешт екс-глави МВС порушує права людини. За рішенням ЄСПЛ Україна виплатила Луценку 15 тисяч євро компенсації морального збитку.

3 квітня цього року Вищий спеціалізований суд України з розгляду цивільних і кримінальних справ залишив у силі вирок Печерського райсуду Києва Луценку - чотири роки позбавлення волі за вчинення посадових злочинів, але зменшив суму, яку за цивільним позовом Луценко зобов'язаний виплатити МВС (з 643 тисяч гривень до 609 тисяч гривень).

Оголошення рішення суду по другій касації Луценка призначено на 10 квітня.

Луценко, а також його рідні неодноразово заявляли, що не будуть просити помилування у президента, оскільки вважають звинувачення необґрунтованими і розцінюють їх як політичну розправу.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News