Політолог: Янукович не боїться опозицію, бо випустив Луценка перед мітингом

Неділя, 7 квітня 2013, 13:48

Підписавши указ про помилування екс-міністра МВС Юрія Луценка в день, коли опозиція запланувала провести мітинг у Києві, президент Віктор Янукович продемонстрував, що не бачить загрози в нинішній опозиції.

Таку думку висловив директор Центру політичних досліджень "Пента" Володимир Фесенко в коментарі агентству "Інтерфакс-Україна" в неділю.

"Парадокс ситуації полягає в тому, що хоча опозиція буде говорити, що це їх перемога, але насправді таким рішенням Янукович показав, що він абсолютно не боїться нинішньої української опозиції. Інакше це можна було б зробити в понеділок або у вівторок, в даному випадку день, коли це можна було зробити, не є принциповим. Але зробили в неділю, мені здається, що цим Янукович хотів показати, що він не сприймає нинішню опозицію як загрозу", - вважає він.

Політолог також висловив думку, що рішення про помилування Луценка стало сигналом на шляху до підписання Угоди про асоціацію з Європейським Союзом, і, підписавши указ, президент дав Верховній Раді можливість для подальшої роботи по підготовці законодавства, необхідного для підписання документів з ЄС.

У той же час, директор Інституту глобальних стратегій Вадим Карасьов також висловив думку, що для відносин України з Європою звільнення екс-міністра є важливим позитивним сигналом.

"З точки зору Європи звільнення Луценка можна назвати позитивною інформаційною "бомбою", особливо на тлі скепсису, розчарування у відношенні до української влади, яке домінувало в Європі останні кілька тижнів. Тим більше, що Європа давно вже махнула рукою на Україну, вважаючи, що Україна давно вже стала заповідником авторитаризму, тупості і прикладом переслідування політичної опозиції", - сказав він.

У той же час, нардеп Олесь Доній вважає, що звільнення Луценка не вплине на ситуацію з вибірковим правосуддям, а є показовим кроком для ЄС з боку української влади.

"По суті, ситуація з виборчим правосуддям в Україні незмінна... Очевидно, це довгоочікуваний крок і більшою мірою він пов'язаний не з внутрішньополітичною ситуацією, а з зовнішньополітичною... Це показовий крок для західного співтовариства про те, що Віктор Янукович нібито готовий прислухатися (до позиції Європи)", - сказав Доній.

"Оскільки подолати вибіркове правосуддя Янукович не бажає, і звільняти Юлію Тимошенко для нього небезпечно з точки зору президентської виборчої кампанії, то єдиним очікуваним кроком могло бути амністування Юрія Луценка", - сказав Доній.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування