Лутковська не допоможе вийти на волю Тимошенко

Вівторок, 9 квітня 2013, 08:51

Омбудсмен Валерія Лутковська не збирається подавати клопотання про помилування Юлії Тимошенко, як це було у випадку з Юрієм Луценком.

Про це вона сказала газеті "Комерсант-Україна".

"У справі Юрія Луценка ми дочекалися моменту, коли всі національні засоби захисту були вичерпані, і тільки після цього уповноважений із прав людини прийняв рішення звернутися до президента про помилування", - сказала Лутковська.

"Ситуація з Юлією Тимошенко дещо інша: у неї ще дві справи, які розглядають у судах, відповідно, ще не всі національні способи захисту вичерпані, і говорити про процедуру помилування – передчасно", - пояснила уповноважена Верховної Ради з прав людини. 

В Адміністрації президента стверджують, що на рішення Віктора Януковича помилувати Луценка вплинуло і звернення місії Європарламенту в складі Патріка Кокса та Олександра Квасьнєвського, яке "підтримала Ірина Луценко". 

Однак надія на появу такого прохання щодо екс-прем'єр-міністра Юлії Тимошенко невелика.

За інформацією "Комерсанта", Кокс і Квасьнєвський спрямували Віктору Януковичу вищезгаданий письмовий запит лише після того, як обговорили таку можливість із українським лідером.

Президент заздалегідь погодив формат даного клопотання і необхідність його підтримки членами сім'ї Луценка – сторони домовилися, що все це в підсумку має призвести до звільнення екс-голови МВС. 

Сигнал про можливість помилування Тимошенко європейці так і не отримали. У бесідах не під запис високопоставлені представники ЄС визнають, що в ситуації з екс-прем'єром вихід із кризи не може бути здійснений по "сценарію Луценка" – переговори зараз ведуться не про її "звільнення" Януковичем, а про "вирішення певних питань". Формула такого рішення, за інформацією газети, поки не погоджена. 

Керівники деяких держав і міжнародних організацій висловили задоволення щодо рішення Януковича звільнити Луценка, більшість із них нагадали й про проблему Тимошенко, але жоден політик не зажадав її помилування.

У той же час, адвокат Тимошенко Олександр Плахотнюк вважає, що найпростіший варіант її звільнення – "помилувати її за тією ж процедурою, що і Юрія Луценка, тобто за зверненням уповноваженого Верховної Ради з прав людини до президента".

Ще один варіант, за його словами, – перегляд рішення Печерського суду Києва, який визнав її винною, за новими обставинами.

А справи по боргах корпорації ЄЕСУ та убивству Євгена Щербаня, на думку Плахотнюка, прокуратура може закрити "у зв'язку з відсутністю складу злочину".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування