У Чехії оголошено надзвичайний стан через повінь

Неділя, 2 червня 2013, 16:27

У Чехії у зв'язку із загрозою повені оголошено надзвичайний стан.

Про це 2 червня у своєму  зверненні до нації заявив прем'єр-міністр країни Петро Нечас, повідомляє "ИТАР-ТАСС".

За словами Нечаса, уряд виділяє на боротьбу зі стихією 300 мільйонів крон, що становить близько 15 мільйонів доларів.

Також стало відомо про те, що річки, які вийшли з берегів, перервали залізничне сполучення між Чехією та Моравією. Потяги зупинені поблизу міста Колін,коли рух буде відновлено, не повідомляється.

Перед тим 2 червня у Празі було оголошено третій рівень загрози повені, із зон затоплення почалася евакуація населення, повідомляє "РИА" Новости".

У столиці Чехії терміново створюються центри з евакуації населення, готуються евакуаційні автобуси. Очікується, що найближчим часом, почнеться евакуація лікарні "На Франтішку". У районі Прага-10 свої будинки вже покинули близько 30 осіб.

фото Reuters
 фото Reuters
 фото Reuters
  фото vesti.ru

Як повідомив виконуючий обов'язки мера Праги Томаш Худечек, в зоні можливого затоплення встановлюються захисні бар'єри. На допомогу місцевій владі направлено армію, військовослужбовці зайняті зведенням захисних бар'єрів.

В даний час через Влтаву протікає 1510 кубометрів води на секунду, а граничні показники третього рівня небезпеки становлять 1500 кубометрів.

Як повідомляє "НТВ", у чеському місті Тржебеніце поблизу Праги внаслідок повені загинула жінка. За інформацією рятувальників, будинок, в якому вона перебувала, впав під натиском бурхливих потоків води.

Другу добу рятувальна служба розшукує трьох співробітників, зниклих безвісти в боротьбі з водною стихією. Один з них пропав в районі міста Услава, двоє інших - на річці Бероунка.

 фото vesti.ru
  фото vesti.ru

Крім того через сильні зливи рівень води в Дунаї поблизу міста Пассау (Німеччина) досяг позначки в 9,3 метри і продовжує рости зі швидкістю приблизно 20 см на годину.

Як повідомили в Службі оповіщення про паводок федеральної землі Баварія, в результаті розгулу стихії затоплено центральні вулиці населеного пункту та підвали будинків, пише "ИТАР-ТАСС".

"Максимальний рівень Дунаю в районі Пассау становив 10,81 метра. Цілком можливо, що цього разу рекорд може бути побитий. Наслідки в такому випадку будуть катастрофічними", - заявив представник Німецької метеорологічної служби Домінік Юнг.

Напруженою залишається обстановка в регіонах. До вечора буде припинено судноплавство по Рейну на його відрізку, що проходить по території федеральної землі Рейнланд-Пфальц.

Ймовірно, рівень води у річці буде рости до вівторка, судам рекомендовано триматися далі від берегів.

До евакуації готуються жителі населеного пункту Зербітц в 40 кілометрах від саксонського Лейпцига. Там через підйом рівня води у річці Плайсе може статися прорив дамби. Рятувальні служби міст Хемнітц і Гера перебувають у повній готовності.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування