Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Антиурядові виступи у Туреччині набирають нових обертів

Вівторок, 4 червня 2013, 10:22

У Туреччині антиурядові заворушення тривають уже четвертий день.

Поліція знову застосовує сльозогінний газ і водомети для розгону протестувальників у Стамбулі та Анкарі, повідомляє Радіо "Свобода".

У вівторок до революції долучаються профспілки країни. Вони починають дводенний страйк на знак протесту проти дій уряду, який застосував надмірну силу під час розгону масових виступів громадськості у Стамбулі, передає ТСН.

Як відомо, 31 травня в Стамбулі почалися протести проти вирубки та забудови парку, який прилягає до площі Таксим. Поліція розігнала демонстрантів і після цього протести поширилися на інші міста, включно з турецькою столицею Анкарою.

Початкові природозахисні гасла швидко переросли в антиурядові, а протести почали розганяти водометами та сльозогінним газом. 

Революція в Туреччині забрала життя вже двох людей. Цієї ночі одного з демонстрантів застрелили в місті Антакья. Хто випустив кулю – невідомо. Перша людина під час демонстрацій загинула у результаті наїзду автомобіля таксі на натовп людей.

Від дій силовиків критично постраждали 26 людей – вони у важкому стані. Загалом лише за останні дві доби революції отримали поранення більше 3000 людей.

За даними телеканалу CNN Turk, у Анкарі 500 осіб було затримано і 414 отримали поранення. В Ізмірі за чотири дні протестів поліція затримала 571 людини. В Антальї 36 людей затримано, про потерпілих не повідомляється. У Стамбулі 1149 затримано і 53 людини поранені. Однак ці дані не остаточні і можуть змінюватися.

Між тим, прем’єр-міністр Туреччини Реджеп Тайїп Ердоган, як і раніше, відкидає вимоги про відставку і звинувачує в заворушеннях екстремістів та опозицію. У понеділок він перебував із візитом у Марокко, де спрогнозував, що в Туреччині невдовзі запанує спокій.

"Події у Туреччині не мають нічого спільного з вирубуванням дерев або реконструкцією парку. Ті, хто програв на виборах, стоять за цими подіями. Демонстрації відбулися не в кожному місті. Ситуація зараз спокійніша. Перш, ніж я повернуся до Туреччини, там запанує спокій", - сказав турецький прем’єр.

Протестувальники звинувачують у зростанні авторитаризму Ердогана і його ісламістську партію, яка прийшла до влади у 2002 році.

Сполучені Штати Америки, які є союзником Туреччини по НАТО, закликали владу цієї країни виявити стриманість щодо протестів.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...