Янукович пропонує призначати суддів довічно

Четвер, 4 липня 2013, 17:37

Президент Віктор Янукович пропонує Верховній Раді скасувати 5-річний строк обрання на посаду суддів і призначати їх безстроково.

Про це сказав радник президента Андрій Портнов.

"Пропонується скасувати п'ятирічний термін обрання на посаду суддів... глава держави запропонував парламенту призначати суддів безстроково один раз і до закінчення суддівської кар'єри", - повідомив він.

Зі слів Портнова, законопроект, що пропонує внести зміни до розділу "Правосуддя" Конституції, був направлений до парламенту.

Радник президента також повідомив, що документом пропонується створення, реорганізацію й ліквідацію судів здійснювати законами, а не указами президента, як зараз.

Портнов також повідомив, що пропонується змінити положення про участь парламенту в процесі обрання суддів і їх звільнень, зокрема призначення суддів буде відбуватися без рішення кваліфікаційно-дисциплінарного органа, що діє в судовій системі й без участі Ради.

Як відомо, Янукович пропонує Раді призначати суддів безстроково без обговорення.

За підсумками 88-ї сесії комісії, що відбулася 14-15 жовтня, Європейська комісія "За демократію через право" ("Венеціанська комісія") рекомендувала Україні внести зміни до Конституції й законодавство з метою посилення принципу незалежності суддів.

У жовтні 2010 року "Венеціанська комісія" рекомендувала Україні шляхом внесення змін до Конституції позбавити Раду права призначати суддів на довічний строк і звільняти їх.

Українські новини

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування