"Регіонал" показав висновок: асоціація з ЄС потребуватиме змін до Конституції

Вівторок, 6 серпня 2013, 17:41

Підписання угоди про асоціацію між Україною та Євросоюзом неможливе без зміни або виключення низки положень Конституції України.

Відповідний правовий висновок Незалежного українського центру правових ініціатив і експертиз "Правова держава" публікує депутат від Партії регіонів Олег Царьов у своєму Facebook.

"Змістовний аналіз (згаданої) Угоди однозначно свідчить, що підписання її Україною неможливе без зміни чи виключення низки положень Конституції України, які визначають принципи незалежності держави, відповідно до яких сувереном і єдиним джерелом влади є народ, визнається і діє принцип верховенства права, а Конституція України має найвищу юридичну силу (статті 1, 2, 5, 8 розділу I "Загальні положення" Основного Закону)", - йдеться у висновку.

Експерти зазначають, що "визначення загального обсягу компетенції Ради асоціації й Комітету асоціації, а також обов'язковість їхніх правових рішень де-юре й де-факто встановлюють принцип їх вищої юридичної сили щодо національного українського законодавства", що вимагатиме зміни фундаментальних принципів і положень розділу I Конституції України.

"Такі положення Угоди не кореспондується з приписами статей 17, 115 Конституції України й суперечать конституційно закріпленим принципам народного й державного суверенітету, утримування яких визначається статтею 5 Основного Закону України", - наголошують експерти.

Суперечить нашій Конституції і пункт Угоди з ЄС про те, що Рада асоціації має право вносити поправки у Додатки до Угоди, які регламентують, у тому числі, питання мит і імпортних квот, транспорту й зв'язку, оподатковування, підприємництва, соціальної політики, охорони здоров'я, освіти. Тому що тоді це буде вирішуватися на рівні міністрів, а не Верховної Ради, як передбачає Конституція.

Неконституційною називають і норму Угоди, яка зобов'язує до ратифікації й імплементації Римського статуту Міжнародного кримінального суду 1998 року і його відповідних інструментів, тому що Конституція не передбачає доповнень системи національної юрисдикції міжнародним суб'єктом кримінальної юстиції.

За висновком експертів, "функціонування Міжнародного кримінального суду як додаткового інституту кримінального переслідування звужує обсяг прав і свобод громадян України й суперечить конституційним принципам правосуддя України".

"Угода, яка зобов'язує ратифікувати й імплементувати Римський статут Міжнародного кримінального суду, апріорі, не може бути підписана Українською стороною", - стверджується в експертному висновку.

За висновками фахівців, "положення Угоди не відповідають положенням статей 5, 6, 17, 19, 22, 55, 85, 92 і 124 Конституції України".

"Укладання міжнародних договорів, які суперечать Конституції України, можливе лише після внесення відповідних змін у Конституцію", - нагадують вони.

А зміни до розділ I "Загальні положення" Конституції України не можуть бути внесені без затвердження на всеукраїнському референдумі, підкреслюють експерти.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування