Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Грузія: Росія все ще окуповує 20% нашої території

Четвер, 8 серпня 2013, 09:04

Через 5 років після вторгнення Росії на територію Грузії збройні сили Росії ще окупують 20% території цієї країни.

Про це йдеться у заяві Міністерства закордонних справ Грузії з нагоди п'ятої річниці російсько-грузинської серпневої війни 2008 року, повідомляє УНІАН

Як зазначається в заяві, це є грубим порушенням фундаментальних принципів міжнародного права, бо позбавляє міжнародного визнаного права на безпечне, гідне і добровільне повернення сотні тисяч жертв кількох етнічних чисток, в тому числі й 2008 року.

"За допомогою фактичного контролю та важкої військовою присутності, а також шляхом активного застосування політичних, військових і економічних важелів, Росія домоглася визнання окупованих регіонів Грузії", - наголошують в МЗС Грузії.

"Досі Росія продовжує ігнорувати свої зобов'язання, зазначені в Угоді про припинення бойових дій, підписаної Грузією і Росією 12 серпня 2008 року за посередництва ЄС", - наголошується в заяві.

"Замість того, щоб вивести свої війська на довоєнні позиції, як викладено в Угоді про припинення бойових дій, Росія значно зміцнила свої військові бази, незаконно розміщені в окупованих регіонах Грузії, збільшуючи розміщення важкого наступального обладнання і числа військовослужбовців", - підкреслюється в заяві.

"Незважаючи на агресію Росії в серпні 2008 року та її руйнівну політику, спрямовану проти незалежності Грузії і державності, уряд Грузії прагне поступової нормалізації відносин з Росією, заснованої на принципах суверенітету і територіальної цілісності Грузії в межах її міжнародно визнаних кордонів", - йдеться у заяві.

В МЗС Грузії зазначають, що з метою створення сприятливих умов для покращення напружених відносин з Москвою Грузія запровадила ряд конкретних важливих ініціатив, але, незважаючи на певну ступінь позитивної динаміки у сферах економічного та гуманітарного співробітництва, "Москва ще більше активізувала свою провокаційну політику, спрямовану на дестабілізацію ситуації в Грузії".

"Російська сторона поновила процес установки парканів із колючим дротом та застав по лінії окупації в Цхінвалі та Абхазії, які перебувають у стані повного порушення міжнародного публічного права, а також порушують права людини. Розширення зони окупації, установлення огорож та обладнання на території Грузії відкрито порушують суверенітет Грузії, територіальну цілісність", - наголошують у Грузії.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування