Судно з українськими моряками вирушило з Лівії

Неділя, 1 вересня 2013, 22:39

Судно "Etel" о 19.30 за київським часом у неділю залишило акваторію порту Бенгазі (Лівія).

Про це повідомляє прес-служба українського МЗС із посиланням на слова міністра Леоніда Кожари.

На борту перебувають усі 19 громадян України – членів екіпажу, які раніше утримувалися на судні озброєними людьми. Стан здоров’я громадян України задовільний.

Судно взяло курс на Кіпр, де буде здійснена заміна екіпажу.

Таким чином, питання щодо звільнення судна та утримуваного на ньому екіпажу було повністю вирішене, підкреслили в МЗС.

Як повідомлялося, 17 липня 2013 рок судно "Etel", екіпаж якого складається з 19 громадян України, йшло під прапором Сент-Кітс і Невіс, захопили в лівійському порту Бенгазі невідомі озброєні особи. Загарбники судна заявили, що "вони захищають інтереси 25 лівійських бізнесменів, яких пограбував власник Etel.

У кількох ЗМІ також було оприлюднено інформацію, що судно мало перевезти 650 автомобілів вартістю близько $9,5 млн із Йорданії до Бенгазі, проте, за заявою бізнесменів, машини були вивантажені в українському порту і недоправлені до кінцевого пункту.

Згодом у ЗМІ з'явилася інформація, що умовою звільнення українських моряків бандити називають повернення ним вантажу автомобілів або виплати суми їх вартості.

Генпрокуратура повідомила про кримінальне провадження за ч.1 ст. 15 та ч.4 ст. 190 Кримінального кодексу за фактом замаху на шахрайське заволодіння автомобілями на суму понад $20 млн, які судно "Фаїна" перевозило з Йорданії до Лівії, а 18 березня 2013 року вивантажило в Іллічівському морському порту.

У ЗМІ з'явилася інформація про те, що один і той самий вантаж - 650 автомобілів КІА та "Хюндай" - посередники-йорданці продали українській фірмі і лівійцям. Лівійці зробили стовідсоткову передоплату, однак іномарки на "Фаїні" замість Бенгазі прийшли в Іллічівськ, де їх розвантажили і розвезли в автосалони.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування