"Це не ми шантажуємо Україну, це вона ставить нас перед фактом" - радник Путіна

Вівторок, 3 вересня 2013, 09:41

У Росії не шантажують Україну, але попереджають, що Митний союз буде вводити мита на товари з України після підписання нею угоди про асоціацію з Євросоюзом.

Про це заявив радник президента РФ із питань розвитку інтеграції у рамках Митного союзу і Єдиного економічного простору Росії, Білорусії й Казахстану Сергій Глазьєв в інтерв'ю газеті "Комерсант-Україна".

"На останніх переговорах на рівні прем’єр-міністрів, які відбулися в Москві, українській стороні була доведена єдина позиція Росії й ЄЕК, яка зводиться до наступного: у міру того як Україна відповідно до графіка, передбаченого УА, обнулятиме свої мита на імпорт із Євросоюзу, Митний союз буде вводити мита на імпорт товарів з України в розмірі єдиного митного тарифу МС", - сказав він.

"Тобто щойно Україна обнулить мита, наприклад на текстиль або на сир, у той же момент МС уведе мита на імпорт із України цих товарів у тому розмірі, який діє для третіх країн. Таким чином, ми переводимо імпорт із даної позиції з режиму вільної торгівлі в режим найбільшого сприяння", - заявив Глазьєв. 

Він визнав, що різке ускладнення митної процедури для українських товарів було "наслідком того, що Україна нарешті офіційно опублікувала проект своєї угоди з ЄС".

"Ми вперше побачили цей документ усього два місяці тому, і наші митні органи, прочитавши його, почали замислюватися, як вони будуть контролювати правила походження товарів і митну вартість у зв'язку з тими змінами, які передбачає ввести Україна. Тому російська митниця, та й білоруська теж почали до цього готуватися", - заявив радник президента РФ. 

При цьому він не згоден із думкою, що Росія погрожує чи шантажує Україну.

"Адже це не ми підписуємо угоду з ЄС, а українська влада! Із УА випливає величезна кількість загроз нашим торгово-економічним відносинам. Згідно з договором про ЗВТ СНД, Україна мала провести консультації з нами не лише перед підписанням, але навіть перед парафуванням УА. Таких консультацій не було, і сьогодні нас ставлять перед фактом. Тому ми зараз просто змушені обмірковувати заходи щодо нейтралізації загроз, які виникають", - заявив Глазьєв. 

Він наполягає, що Україна, підписавши угоду про асоціацію з ЄС, втрачає можливість брати участь у процесі євразійської економічної інтеграції, позбавляє себе статусу самостійного партнера, а торговельні режими, які Україна вводить із ЄС, можуть призвести до того, що через Україну підуть європейські й турецькі товари під виглядом українських або ж українські товари витиснуть із внутрішнього ринку на ринок МС.

"Виходячи з цього, включається можливість уведення митного тарифу з боку МС. Ще раз наголошу, це не ми шантажуємо Україну, це Україна ставить нас перед фактом, що вона в порушення ст. 13 Великого договору змінює всю свою систему торгово-економічного регулювання і ставить її в односторонню залежність від третьої сторони", - заявив Глазьєв.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування