Українку-юриста арештували у Москві у "справі БТА Банку"

Четвер, 5 вересня 2013, 14:00

У Москві взяли під арешт українку Олену Тищенко – юриста голови казахстанського БТА-банку Мухтара Аблязова, підозрювану в шахрайстві й відмиванні грошей.

Відповідне рішення ухвалив у вівторок Твєрской суд Москви, повідомляє Російське агентство правової й судової інформації (РАПСІ).

Тищенко помістили в СІЗО на два місяці – до 31 жовтня.

Вона була затримана в ніч на 31 серпня у готелі "Балчуг". За декілька годин до цього вона прилетіла до Москви з Нікосії, пише "Комсомольська правда в Україні".

Запобіжний захід обґрунтували тим, що 37-річна Тищенко має українське громадянство й посвідку на проживання у Великобританії, у випадку звільнення їй буде легко зникнути.

Сама Тищенко заявила: "Я не збираюся зникати. У мене четверо дітей – із ними неможливо зникнути. Я юрист, якщо я не доведу свою невинуватість, то не зможу працювати".

За інформацією слідства, Тищенко познайомилася з Аблязовим у 2010 році. Спочатку вона надавала йому юридичні послуги, а потім була втягнута у злочинну діяльність.

Юрист нібито керувала легалізацією 3,3 млрд дол., незаконно вивезених із Казахстану в РФ. На ці гроші були куплені недобудований торговий центр біля Павелецького вокзалу у Москві, петербурзький логістичний парк Колпіно, земельні ділянки у Москві й Домодєдовському районі Підмосков'я, землі й недобудовані логопарки у Свердловській, Новосибірській, Волгоградської областях.

Олена Тищенко, юрист банкіра Аблязова
Олена Тищенко, юрист банкіра Аблязова. Фото РІА "Новости"

Тищенко була взята під спостереження після того, як улітку 2013 року приїхала до Лондона на засідання суду над Аблязовим.

Як стало відомо журналістам, саме прослушка переговорів Аблязова з Тищенко згодом переконала французьку поліцію в тому, що банкір, оголошений у розшук Росією, Казахстаном і Україною, справді займається злочинною діяльністю.

1 серпня банкір був затриманий у Франції. Зараз суд вирішує питання про його екстрадицію.

У 2009 році Аблязова звинуватили в навмисному банкрутстві БТА-банку, установа перейшла під керування влади Казахстану. Передбачається, що банкір вивів із Казахстану до Росії й України 5 млрд дол.,які належали організації.

У 2011 році Аблязов отримав політичний притулок у Великобританії, але у 2012 році його засудили до 22 місяців в'язниці за неповагу до суду. Банкір утік до Італії, а потім до Франції. Депортації Аблязова звідти зараз домагаються Казахстан, Росія й Україна.

В Україні у справі по БТА-банку прізвище Тищенко не фігурує. 

У прес-службі ГУ МВС у Києві "КП" повідомили: "Зараз установлюється можлива причетність цієї жінки до незаконних угод. Якщо слідство матиме доведені факти, їй повідомлять про підозру і буде порушуватися питання про екстрадицію".

За даними газети, наприкінці липня Шевченківський райсуд Києва завершив шлюборозлучний процес Олени Тищенко й Сергія Тищенка. Дітей залишили з мамою. За інформацією джерел видання, старші дочки Олени й вона сама володіють нерухомістю у Великобританії і Франції. 

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування