Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Рада Європи знайшла підтвердження, що до Тимошенко застосовували силу

П'ятниця, 6 вересня 2013, 09:51

Комітет із запобігання катувань Ради Європи знайшов підтвердження того, що до  екс-прем'єра Юлії Тимошенко в колонії застосовували силу.

Про це говориться у звіті комітету за результатами візиту в Україну наприкінці 2012 року, передає Комерсант-Україна.

Як з'ясувалося, експерти КЗК знайшли докази того, що екс-прем'єр Юлія Тимошенко активно пручалася транспортуванню в лікарню "Укрзалізниці" 20 квітня 2012 року.

КЗК спеціалізується на дотриманні прав людини в пенітенціарних установах країн-членів РЄ, а влада України зобов'язана надавати місіям комітету доступ до таких установ і можливість розмовляти з ув'язненими без спостереження тюремної адміністрації. 

У ході таких бесід експерти РЄ переконалися, що до Юлії Тимошенко дійсно застосовувалася сила, свідками чого стали багато ув'язнених.

"Значна кількість опитаних (місією КЗК) дотепер пам'ятають крики Юлії Тимошенко, коли її переміщали за межі колонії ввечері того дня. Юлія Тимошенко в окремому інтерв'ю заявила, що її бив персонал колонії, переважно в живіт, а її руки були зв'язані, і вона кричала від болю",- говориться у звіті.

У відповідь на запити комітету з даного епізоду українська влада повідомила, що прокуратура навесні минулого року провела розслідування, опитавши понад 80 людей, але їх свідчення нібито не підтвердили скарги Тимошенко. Роз'яснення Києва не викликало довіри в Страсбурзі.

"Серйозні побоювання викликають отримані місією заяви про те, що потенційних свідків залякували, змушуючи їх відкликати свої свідчення, що підтверджують версію пані Тимошенко",— говориться у звіті. 

Крім цього, місія КЗК назвала непропорційними заходи безпеки в камерах Юлії Тимошенко в колонії й у лікарні, а також заявила, що має у своєму розпорядженні докази того, що відео з камер спостереження в її палаті було доступно для перегляду не тільки охоронцям-жінкам, але й чоловікам.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування