Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Євросуд став на бік українця, син якого загинув через тюремників

Четвер, 3 жовтня 2013, 17:21

Євросуд з прав людини зобов'язав Україну виплатити 30 000 євро жителеві Токмака Юрію Щокіну через бездіяльність тюремної адміністрації, що призвела до загибелі його сина Олега, який відбував покарання.

Про це повідомила прес-служба суду в Страсбурзі від 3 жовтня.

Згідно з повідомленням, Олег Щокін, відбуваючи покарання у в'язниці, піддавався актам насильства й сексуальних домагань, що призвело до його смерті.

Зокрема в повідомленні зазначається, що злочини проти нього здійснювалися іншими ув'язненими в громадських місцях на території в'язниці (усередині кімнати чергового, душових кімнатах і туалеті).

ЄСПЛ звернув увагу, що після початку розслідування українською владою за фактом смерті не всі винні в здійсненні злочину були визначені.

При цьому відповідальність тюремної адміністрації не була взята до уваги під час цього розслідування.

Також розслідуванням було встановлено, що, ймовірно, у насильстві брав участь один зі членів персоналу в'язниці, проти якого було розпочато провадження, однак він втік і перебуває зараз у розшуку.

Сторона захисту у своїй скарзі посилалася на порушення ст. 2 (право на життя), ст. 3 (у частині заборони катувань або нелюдяного або такого, що принижує гідність, поводження або покарання) і ст. 3 (у частині відсутності ефективного розслідування) Європейської конвенції з прав людини.

ЄСПЛ у рішенні підкреслив, що влада не змогла надати належний захист ув'язненому, який у в'язниці перебував під їх відповідальністю.

ЄСПЛ зобов'язав виплатити Україну 30 000 євро батькові загиблого за завдання моральних збитків.

Українські новини

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування