Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Росія починає "молочну війну" з Литвою. Через саміт у Вільнюсі?

Субота, 5 жовтня 2013, 16:35

З 7 жовтня Росія офіційно введе обмеження на постачання молочної продукції з Литви.

Як повідомляє "Інтерфакс- Україна", про це заявив глава Росспоживнагляду, головний державний санітарний лікар РФ Геннадій Онищенко.

"Швидше за все, 7 жовтня розпочнеться обмеження допуску на російський ринок окремих груп молочних товарів з Литви", - сказав він.

За словами Онищенка, у Росспоживнагляду є претензії до якості литовської молочної продукції.

У свою чергу прем'єр Литви Альгрідас Буткявічюс заявив, що проблеми литовських підприємців при ввезенні товарів до Росії можуть бути пов'язані з головуванням Литви в Раді Євросоюзу, а також самітом Східного партнерства ЄС у Вільнюсі.

"Головуюча в ЄС країна, опиняючись центрі міжнародної уваги, може потрапити у вир подій, що створюють напругу. Ймовірно, що з цим нашим статусом хоча б почасти і пов'язані несподівані проблеми на литовсько -російському кордоні", - зазначив прем'єр.

За його словами, уряд намагається оперативно вирішувати виниклі проблеми, "але тут (як і з газом, і в цілому в енергетичному секторі) необхідна узгоджена позиція всього Євросоюзу, яка б зміцнила наше становище і значно полегшила б рішення виникаючих непорозумінь у майбутньому".

20 вересня Онищенко заявив, що обмеження на постачання молочної продукції з Литви пов'язані з питаннями якості та безпеки.

2 жовтня Росспоживнагляд звернувся у Федеральну митну службу з проханням посилити контроль за якістю молочної продукції, яка надходить з Литви.

3 жовтня Онищенко заявив, що РФ буде "послідовно нарощувати захисні заходи". За словами лікаря, ризики пов'язані із забрудненням продукції контоменантами мікробіологічної природи, а також численними порушеннями, пов'язаними із введенням споживачів в оману.

Також Онищенко заявив, що Литва в останні роки нарощувала обсяг поставок молочної продукції в РФ, при цьому в Литві знижувалося поголів'я худоби, а  країна вела закупівлю сухого молока за кордоном.

13 вересня президент Литовської асоціації автоперевозічков Linava Альгімантас Кондрусявічюса повідомив, що російські митники посилили перевірки вантажів, що прямують з Литви.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...