Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

У Лукаш підрахували: доступ до держреєстрів обійшовся в мільярд

Неділя, 6 жовтня 2013, 10:54

З 2010 року підприємства, що обслуговують держреєстри ( в т.ч. близькі до ЄДАПСу структури "Арт- майстер" і "3 -Т") отримали від Міністерства юстиції авторську винагороду на суму більше 1 мільярда гривень.

Про це свідчить проведений Мін'юстом аудит завідувача держреєстрами " Інформаційного центру", пише "ZN.UA". За ці послуги Мін'юсту, який утримується з держбюджету, громадяни додатково платять із своїх кишень.

"Отже, загальна сума виплат держпідприємству "Інформаційний центр" від Мін'юсту за 2010-2013 рр. за те, що українці користувалися належать державі реєстрами, становить 1 млрд 115 млн 120 тис. грн.", - йдеться у результатах аудиту. З цих коштів "Арт-майстер" і "3 -Т" зарахували собі 411 млн.

Фото з сайта zn.ua
Фото з сайта zn.ua

"За останні роки сума авторської винагороди помітно зросла в порівнянні з 2007-2009 рр., коли Мін'юст сплатив приватним компаніям винагороду на суму 205 млн грн.", - зазначає видання.

"Утримання коштів з платників податків за користування реєстрами , придбання яких вони вже сплатили з власної кишені , є навіть не корупцією , а відвертою цинічною обдираловкою. При цьому передача державою всіх важелів управління в руки одного розробника - адміністратора - управлінця - це фактично втрата всіх можливостей реально контролювати його діяльність", - зазначають автори статті.

Як відомо, з 18 державних реєстрів, які адмініструє "Інформцентр", у власності держави перебувають тільки три, інші належали "Арт -мастеру" і "3 -Т", з якими "Інформцентр" уклав угоди на користування програмною продукцією без проведення тендерів.

"Таким чином держава купила права на реєстри без відкритого тендеру з незрозумілої ціною, по-друге, так само непрозоро уклала угоду про обслуговування цих реєстрів за додаткові кошти, по-третє, сплатила авторську винагороду за весь період дії угоди, та по-четверте, щомісяця сплачувала додаткову авторську винагороду за кожне звернення до програм або фіксовану додаткову суму. Ця додаткова щомісячна авторська винагорода перевищує вартість покупки самого реєстру", - зазначає ZN.UA. 

Як пишут "Наші гроші", Мінюст під керівництвом Олени Лукаш вже після призначення Леоніда Богданова новим директором "Інформцентру" акцептувало угоду з держпідприємством на ведення реєстрів у другому півріччі 2013 року вартістю 309,55 млн грн. У першому півріччі, коли Мінюстом керував Олександр Лавринович, це коштувало 316,26 млн грн.

Власниками фірми "3-Т" є кіпрські офшори "Софтовер трейдінг енд інвестментс лімітед" та "Ейч Бі стрентон лімітед". 

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування