Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Експерт: для Путіна Україна у Європі буде справжнім лихом

Середа, 9 жовтня 2013, 17:52

Кремль своєю нахабністю і залякуваннями досяг успіху у консолідації конфліктуючих кланів української еліти на проєвропейської основі.

Таку думку озвучила експерт Центру Карнегі Лілія Шевцова.

Вона зазначає, що згода Юлії Тимошенко отримати медичну допомогу в Німеччині, зсув Рената Кузьміна, першого заступника генпрокурора і ключової фігури у її переслідуванні, на задню лаву, і декларації Віктора Януковича про те, що Україна підпише угоду про асоціацію з ЄС на саміті у Вільнюсі - "виглядають як тристороння угода між українським лідером, українською опозицією і Європою".

"Можна побачити ознаки того, що офіційний Київ почав свій шлях до Європи. Правда, це буде довгий шлях, і українцям доведеться перетнути долину сліз, поки їх країна стане по-справжньому європейською державою", - пише Шевцова.

"Вони досі борються і намагаються не допустити себе заманити в сліпі союзники. Але, те, що відбувається в ці дні, показує, що українська еліта досягла консенсусу про те, що вона не хоче - не хоче бути задушена обіймами Кремля", - зазначає експерт.

Вона вважає, що Кремль "зі своєю нахабністю і залякуваннями досяг успіху в консолідації конфліктуючих кланів української еліти на проєвропейської основі".

"Українці повинні побудувати пам'ятник Путіну в оточенні його команди, з Сергієм Глазьєвим на передньому плані, визнаючи їх внесок у надання допомоги українській еліті подолати свої сумніви щодо траєкторії своєї країни", - пише Шевцова.

"Для Путіна зростаюча готовність перетворення України в Європу, незважаючи на грізні витрати на це рішення, є справжнім лихом. Євразійський союз Путіна не може бути серйозним, якщо не буде другої великої слов'янської держави. Він буде кульгати. Він потребує України як якоря", - уточнює експерт Центру Карнегі.

"Немає сумнівів, що Москва буде тиснути, задобрювати і залякувати Київ, щоб спробувати "возз'єднати" орбіту Росії...", - пише вона.

"Те, як Україна, ЄС і Росія переживуть жовтень розповість нам багато про готовність української еліти і українського суспільства, щоб почати нове життя, про здатність ЄС подумати про своє майбутнє, і про бажання Росії Путіна боротися за право залишитися в минулому", - підсумувала Шевцова.

Українська правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування