ЗМІ: В Азарова вирішили повернути гроші Лазаренка й прив'язати Тимошенко

Понеділок, 4 листопада 2013, 08:37

Кабінет міністрів намагається повернути в Україну понад 4 млрд гривень Павла Лазаренка, а екс-прем'єра Юлію Тимошенко зробити головним фігурантом.

Про це пише "Сегодня" з посиланням на джерело в Кабміні.

За його інформацією, уряд почав процедуру повернення в Україну грошей, які, на його думку, "незаконно відібрали в народу Павло Лазаренко і Юлія Тимошенко". Сума становить 4,1 млрд гривень.

За інформацією видання, $477 млн із цієї суми були заморожені на рахунках Павла Лазаренка у 2006-му, коли він був засуджений американським судом.

Тоді екс-прем'єра засудили на 9 років за фінансові махінації й оштрафували на $10 млн, а доля $477 млн залишилася неясною.

Якщо в історії з $477 млн Юлія Тимошенко, згідно з матеріалами суду, була задіяна лише побічно (нібито саме вона переказувала гроші на рахунки Лазаренко в 1996-1999 роках), то в позові, який Кабмін планує подати до суду Женеви, за інформацією джерела, вона є головним фігурантом.

Цей позов пред'являється одному із швейцарських банків, який, за неофіційною інформацією, контролюється Павлом Лазаренком. Через цей банк, згідно з позовом, Тимошенко, очолюючи уряд в 2008-2010 роках, "відмивала гроші у великому обсязі, ... особисто одержуючи величезні суми державних грошей".

Так, за словами джерела, у позові наводяться факти переказу екс-прем'єром сум в $44 млн і $14 млн із рахунків її офшорної компанії на рахунки в банку. Правда, запитувана Кабміном сума скромніша — "усього" $25 млн, що залишилися на одному з рахунків.

Колишній адвокат Тимошенко нардеп-б'ютівець Віктор Швець, вважає, що подібні позови безперспективні.

"Спроби прив'язати Тимошенко до грошей Лазаренка робилися не один раз, але американський суд чітко роз'яснив, що вона до них не має відношення. Тому всі питання тут можуть бути тільки до сторони Лазаренка", - сказав він.

За словами джерела, Кабмін також має намір претендувати на суму, яку виручать від продажу вілли Лазаренка в Каліфорнії, яку в жовтні нинішнього року каліфорнійський суд конфіскував, порахувавши, що вона куплена за злочинні гроші. 

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування