Колесніченко і Новинський пропонують змінити статус Севастополя

Четвер, 7 листопада 2013, 08:56

Представники Партії регіонів запропонували Верховній раді прийняти закон "Про місто-герой Севастополь".

Про це в четвер пише "Комерсант-Україна".

Законопроект "Про місто-герой Севастополь" підготували і внесли до Верховної ради народні депутати Вадим Новінський та Вадим Колесніченко (обидва - Партія регіонів, обрані у Севастополі).

Документ написаний за аналогією з законом "Про столицю України - місто-герой Київ" і передбачає прямі вибори міського голови.

"Особа, обрана Севастопольським міським головою, призначається на посаду глави Севастопольської міської державної адміністрації та звільняється з цієї посади президентом України", - сказано у законопроекті.

Зараз, враховуючи спеціальний статус міста, вибори мера в Севастополі не проводяться, а глава Севастопольської міськдержадміністрації призначається указом президента.

Автори документа пропонують наділити мера Севастополя небувалими повноваженнями.

Зокрема, правами на підготовку законопроектів, актів президента та уряду, участь у засіданнях Кабміну з правом дорадчого голосу на теми, що стосуються міста, узгодження питань про перепрофілювання або ліквідації підприємств загальнодержавного значення на території Севастополя та іншими адміністративними функціями.

"У разі рішення про недовіру міському голові Севастопольської міськради, прийнятого не менш як двома третинами депутатів у таємному режимі, міська рада призначає позачергові вибори міського голови", - наголошується в документі.

Згідно з чинним законодавством, позачергові вибори призначає Верховна рада.

Необхідність прийняття закону про Севастополь передбачена ст. 133 Конституції.

Напередодні парламентських виборів 2006 року представники Партії регіонів робили декілька спроб прийняти документ, аналогічний за змістом законопроекту Вадима Колесніченка та Вадима Новинського, проте його тричі ветував президент Віктор Ющенко.

Після перемоги на президентських виборах Віктор Янукович змінив думку щодо системи управління в Севастополі.

Представники фракції "Батьківщина", завжди виступали проти ухвалення закону про Севастополь, запевнили, що "ніколи в житті" не проголосують за даний законопроект.

"У Севастополі знаходиться військова база іноземної держави, так що запропонована панами Новинським і Колесніченко система не підходить. Вони симпатизують Росії і намагаються вивести цей місто з президентського управління! Там, навпаки, повинна керувати сильна президентська рука через загрозу сепаратизму", - обурився член парламентського комітету з питань державного будівництва та місцевого самоврядування Володимир Бондаренко ("Батьківщина").

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування