Країни-члени НАТО засудили застосування сили проти мирних демонстрантів

Вівторок, 3 грудня 2013, 19:36

Міністри закордонних справ країн-членів НАТО виступили із заявою про ситуацію в Україні, в якій вони засудили застосування надзвичайної сили проти мирних демонстрантів.

Текст відповідної заяви після закінчення засідання зачитав генеральний секретар НАТО Андерс Фог Расмуссен.

"Ми пильно стежимо за ситуацією в країні, ми засуджуємо використання надмірної сили проти мирних демонстрантів у Україні. Ми закликаємо всі сторони утриматися від провокацій і насильства", - заявив він.

Крім того, союзники закликали Україну як голову в офісі ОБСЄ, повністю підкорятися її міжнародним зобов'язанням щодо свободи вираження і зборів.

"Ми закликаємо уряд і опозицію почати діалог і розпочати процес реформ. Суверенна, незалежна і стабільна Україна, віддана демократії верховенству права - ключ євроатлантичної безпеки", - підкреслюється в заяві.

Андерс Фог Расмуссен також заявив, що Україна залишається важливим партнером НАТО.

"Союзники високо цінують український внесок у міжнародну безпеку. Наше партнерство буде продовжуватися на основі цінностей демократії, прав людини і верховенства права. НАТО залишається відданим підтримці процесу реформ в Україні", - йдеться в заяві союзників.

Як відомо, 30 листопада, близько 4-ї ранку, "Беркут" силою розігнав Майдан Незалежності від мітингувальників, що виступали проти непідписання угоди про асоціацію з Євросоюзом. За медичною допомогою звернулися 35 осіб. 7 з них госпіталізували.

Вдень 30 листопада тисячі українців самоорганізувалися та вийшли на Михайлівську площу, щоб висловити свій протест проти силового розгону мирного мітингу.

1 грудня у Києві відбулося Віче, організоване опозицією, на яке вийшло кількасот тисяч людей.

Пізніше учасники протесту зайняли частину будівлі Київської міськадміністрації, Будинок профспілок та колишній Жовтневий палац.

У той самий день на вулиці Банковій біля адміністрації президента відбулася сутичка між силовиками та мітингувальниками.

5 хлопцям, побитим "Беркутом" на вулиці Банковій 1 грудня, інкримінують організацію штурму адміністрації президента.

В інтернеті з'явились докази, що вказують на "замовність" штурму адміністрації президента на вулиці Банковій.

Інтерфакс-Україна

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування