Голови МЗС країн ОБСЄ обговорять протести проти влади в Україні - британський посол

Середа, 4 грудня 2013, 11:51

Головною темою під час засідання Ради міністрів ОБСЄ 5-6 грудня в Києві будуть протести проти влади в Україні.

Про це посол Великобританії та Північної Ірландії в Україні Саймон Сміт написав на своїй сторінці в мікроблозі Twitter.

"Сьогодні протести визначили контекст для засідання Ради міністрів ОБСЄ в Києві 4 грудня. Великобританію представлятиме міністр у справах Європи Міністерства закордонних справ Великобританії Девідом Лідінгтоном", - написав Сміт.

За його словами, на цьому тижні у міністрів в Києві буде можливість підкреслити обов'язок місцевої влади поважати основні права і свободи громадян.

Заява Сміта означає, що міністр закордонних справ Великобританії Вільям Хейг не приїде в Україну для участі в щорічному міністерському засіданні.

Схожу позицію зайняв і посол США при Організації з безпеки і співробітництва в Європі Деніел Баер.

"З моєї точки зору як посла США, під час головування Україна зробила хорошу роботу у забезпеченні того, що ті пріоритети, які були визначені, були на столі у інших держав - членів на розгляді для здійснення роботи над ними", - зазначив він.

"Наступного року Україна не буде головувати в ОБСЄ, але зобов'язань необхідно буде дотримуватися і після закінчення головування ", - сказав Баер.

Посол нагадав, що Україна одним зі своїх пріоритетів визначила захист свободи ЗМІ, а також захист прав і свобод громадян та розвиток громадянського суспільства.

Водночас, за його словами, останні події, що відбувалися в Україні, не відповідали проголошеним пріоритетам країни в ОБСЄ.

Зокрема він зазначив, що з боку США завжди звучали заклики дотримуватися свободи зборів і висловлювання думок, а також захисту прав людини, і він сподівається, що Україна буде дотримуватися цих принципів і в майбутньому.

Позицію британського дипломата оброблять ряд його західних колег. Так, глава МЗС Польщі Радослав Сікорскі заявив, що після розгону мирної демонстрації на Євромайдані у Києві важко уявити проведення там засіданні Ради глав МЗС у рамках ОБСЄ.

Секретар Державного департаменту США Джон Керрі скасував візит до України для участі в засіданні.

Стівен Пайфер, колишній посол США в Україні, в своїй статті в The Guardian також стверджує, що Міністри закордонних справ мають бойкотувати засідання ОБСЄ в Києві.

Українська правда, Українські новини

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News