«Стоп цензурі!» просить допомоги в ОБСЄ та нумерації «беркутівців»

Четвер, 5 грудня 2013, 10:00

Громадський рух "Стоп цензурі!" закликав країни-учасниці ОБСЄ, делегації яких приїхали до Києва, направити в Україну спостерігачів, які б фіксували і давали оцінку подіям в Україні.

"Просимо якнайшвидше призначити Моніторингову групу, мандат якої повинен включати право перебувати у залі суду під час розгляду справ затриманих учасників мирних зібрань та журналістів для незалежної об'єктивної фіксації ходу судового засідання", - йдеться у заяві.

Також рух просить членів ОБСЄ виступити зі зверненням до президента й уряду України щодо ситуації з побиттям учасників мирного зібрання і журналістів 30 листопада і 1 грудня.

Крім того, рух оголосив свої вимоги до президента Віктора Януковича й Кабінету міністрів:

-       негайно відправити у відставку міністра внутрішніх справ Захарченка;

-       ідентифікувати та покарати винних у побитті учасників мирного зібрання  30 листопада та подій 1 грудня 2013. Зокрема, забезпечити притягнення до відповідальності бійців спецпідрозділу "Беркут", які порушили чинні Правила та Інструкції щодо застосування спеціальних засобів при охороні громадського порядку (Правила застосування спеціальних засобів при охороні громадського порядку затверджені від 27.02.1991 №49), а саме за нанесення ударів гумовими кийками по голові, шиї та животу;

-       ідентифікувати та покарати винних у побитті журналістів, фотографів та операторів, що висвітлювали події навколо акцій "Євромайдану", і не приймали жодної участі у силовому протистоянні;

-       запровадити видиму індивідуальну нумерацію шоломів бійців спецпідрозділу "Беркут", яка зробить можливою ідентифікацію бійця, і допоможе ліквідувати їхню безкарність за перевищення службових повноважень.

 "Ми, учасники руху "Стоп цензурі!", журналісти, та представники громадських організацій, гнівно засуджуємо жорстокий розгін мирних демонстрацій в Києві, побиття студентства, учасників акцій протесту, та журналістів, каральні арешти активістів, та масові порушення прав людини, які відбулися в різних містах України", - йдеться у заяві.

"Українська правда"  

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування