Лукаш назвала незаконними рішення про заборону діяльності ПР і КПУ

Середа, 29 січня 2014, 12:28

Виконуюча обов'язки міністра юстиції Олена Лукаш вважає незаконними рішення про заборону діяльності окремих політичних партій.

Про це сказано в її заяві, розміщеній на сайті Міністерства юстиції. У ній ідеться про заборону діяльності Партії регіонів та Комуністичної партії України. Водночас нічого не сказано про заборону діяльності партії "Свобода" в Криму.

Лукаш нагадала, що станом на 28 січня 2014 року, за даними Реєстру політичних партій, в Україні зареєстровано 201 політичну партію.

"Політичні партії є рівними перед законом. Органам державної влади і органам місцевого самоврядування заборонено виокремлювати у своєму ставленні певні політичні партії чи надавати їм переваги чи привілеї. Втручання з боку органів державної влади та органів місцевого самоврядування у діяльність політичних партій забороняється. Гарантією невтручання держави у діяльність політичної партії є виключно судова заборона на діяльність такої політичної партії і визнання вичерпних підстав для заборони політичної партії", - наголошено в заяві.

В.о. міністра також зазначила, що заборона діяльності політичних партій поза судовим розглядом суперечить європейським стандартам функціонування політичних партій.

"Отже, рішення про встановлення заборони діяльності політичних партій, прийняті поза судовим розглядом, не можуть мати жодної юридичної сили та не визнаються демократичним суспільством. Такі рішення знаходяться поза законом", - пояснила Олена Лукаш.

27 січня Президія Верховної Ради Криму заборонила діяльність та символіку партії "Свобода". Крім того, 28 січня із подібною ініціативою виступили депутати Донецької обласної ради.

Раніше в Чернівецькій, Тернопільській та Івано-Франківській областях заборонили діяльність Партії регіонів та КПУ. 

Українська правда