Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

ЗМІ: Росія почала торгову війну з ЄС

Понеділок, 3 лютого 2014, 10:50

Після саміту в Брюсселі Росія і Білорусь зупинили імпорт свинини з країн Євросоюзу, Білорусь також відмовилась від імпорту європейської картоплі.

Про це повідомляє Gazeta Wyborcza.

"Олімпіада – це час спокою, але Ігри в Сочі починаються в атмосфері торгової війни з боку їхньої господаря", - пише видання.

У кінці минулого тижня російський Россільгоспнагляд фактично наклав ембарго на імпорт свинини з ЄС.

Свою позицію РФ пояснила випадками свинячої чуми у Литві, проте, на практиці, заборонила ввезення м'яса з країн, у яких спалахів цього захворювання не зустрічали уже давно.

"Ця заборона непропорційна. Наші російські партнери забороняють експерт навіть з тих країн ЄС, у яких не було таких випадків (чуми свиней – ред.)", - заявив комісар ЄС з питань охорони здоров'я Тоніо Борг.

Запровадила свою заборону на свинину і Білорусь, яка вирішила, що європейська продукція не відповідає ветеринарним сертифікатам.

У суботу Білорусь заявила, що на прохання росіян запроваджує також заборону на картоплю з ЄС.

Як повідомляє видання, Росія купує близько чверті всієї свинини ЄС.

Обмежувальні заходи Росія запровадила одразу по завершенні саміту Росія-ЄС, де панувала прохолодна атмосфера через ситуацію в Україні.

Польський євродепутат Павел Залевські вважає, що російське ембарго спрямоване зокрема і проти "Польщі, яка підтримує європейські прагнення України".

Він вважає також, що Росія хоче вбити двох зайців одним пострілом.

"У стосунках ЄС з Росією вже є багато спірних питань. Москва може підняти планку перед майбутніми переговорами, щоб виторгувати якнайбільше вигоди", - вважає Залевські.

Як відомо, на саміті Росія-ЄС Україна була однією з головних тем, навколо розмов про яку сторони намагались зрозуміти формат своїх майбутніх стосунків.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування