Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Афганці стверджують, що домовилися з силовиками про звільнення активістів

Понеділок, 3 лютого 2014, 13:33

Ветерани Афганістану та Правий сектор у п'ятницю, після виходу закону про амністію, домовилися з силовиками про звільнення затриманих активістів.

Як повідомляє УНІАН, про це заявив представник "афганців" Олег Міхнюк на брифінгу в "Українському домі" в Києві.

За його словами, переговори проводились з головою СБУ Олександром Якименком та першим заступником міністра внутрішніх справ Віктором Дубовиком.

"Останнім часом ведеться багато перемовин про введення в дію закону про амністію у зв'язку з тим, що політики і політичні сили, які вели перемовини, не переймаються долею тих людей, які знаходяться в ув'язненні. Люди, які знаходяться на барикадах, довірили нам (афганцям та "Правому сектору" - ред.) вести ці перемовини. У зв'язку з цим була зроблена заява пана Турчинова, яка збурила людей, і він не має права робити таких заяв", - наголосив Міхнюк.

Як відомо, Правий сектор і ветерани-афганці заявили, що хочуть виступити третьою стороною у черговому раунді переговорів між владою та опозицією з врегулювання суспільно-політичної кризи. Пізніше заступник лідера партії "Батьківщина" Олександр Турчинов заявив, що не вважає за доцільне розширювати коло переговорників.

"У п'ятницю був перший раунд перемовин, відбулася наша зустріч з головою СБУ Олександром Якименком та першим заступником міністра внутрішніх справ Віктором Дубовиком, де були досягнуті домовленості в першу чергу поставити так званий закон про амністію "з голови на ноги", була досягнута домовленість, що силовики в першу чергу відпускають ув'язнених людей", - розповів Міхнюк.

Ветеран розповів,після двох днів з першого туру перемовин звільнено 112 людей, 116 ще залишаються в СІЗО. В понеділок о 15.00 має відбутися другий тур перемовин, до якого приєднаються представники Генпрокуратури.

За його словами, сторони "домовилися про те, що вони передають нам уточнені списки усіх затриманих, які ми звіряємо зі штабами Євромайданів в областях, для уточнення конкретного числа арештантів. З нашого боку те, що ми утримуємо перемир'я".

Афганці очікують, що усіх затриманих будуть звільнять, умовно, до п'ятниці, 7 лютого.

Міхнюк стверджує, що, якщо звільнять усіх 228 затриманих активістів, мітингувальники розблокують вулицю Грушевського та звільнять приміщення КМДА, і попросять штаби Євромайданів в областях звільнити адмінбудівлі.

Ще один ветеран Афганістану Микола Семеняка, який також брав участь в переговорах, зазначив, що "у влади є бажання, щоб ситуація завершилася мирно. Ті, хто з нами ведуть перемовини, не бажають крові".

В той же час, представник Правого Сектору, Артем Скоропадський, заявив Українській правді, що не може коментувати хід переговорів, але водночас запевнив, що ніяких остаточних домовленостей ще не було досягнуто.

"Вони повинні звільнити тих, хто був затриманий за весь цей час. Тільки після цього буде якась розмова про звільнення будівель", - підкреслив він.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування