Рішення про заборону мирних зібрань – незаконне – суддя апеляційного суду

Понеділок, 3 лютого 2014, 21:18

Суддя Київського апеляційного адмінсуду Мацедонська вказала на незаконність рішення суду про заборону мирних зібрань.

Про це повідомляє юрист Олександр Білоус.

Думка Мацедонської стосується рішення Окружного адмінсуду міста Києва, який заборонив мирні зібрання з 1 грудня 2013 року по 7 січня 2014 року на Майдані Незалежності та інших вулицях.

В своїй окремій думці суддя посилається на Конвенцію про захист прав людини, практику Євросуду з прав людини, рішення Конституційного суду.

Вона констатувала, що здійснення права на свободу мирних зібрань не підлягає обмеженням, за винятком тих, що встановлені законом і є необхідними в демократичному суспільстві. 

При цьому, суддя зазначила, що висновки судів першої та апеляційної інстанції є помилковими.

А висновок щодо можливого зловживання організаторами мирного зібрання своїми правами та нанесення у зв’язку з цим шкоди правам інших осіб вона назвала таким, що грунтується на гіпотетичних та непідтверджених конкретними доказами прогнозах та ризиках.

Як відомо, 23 січня 2014 року після розгляду апеляційних скарг колегія з трьох суддів Київського апеляційного адміністративного суду залишила без змін постанову Окружного адміністративного суду міста Києва від 30 листопада 2013 року про заборону мирних зібрань.

Слід зазначити, що при прийнятті рішення усі питання, що виникають при судовому розгляді адміністративної справи колегією суддів, вирішуються більшістю голосів суддів.

При цьому, суддя, не згідний із судовим рішенням за наслідками розгляду адміністративної справи, може письмово викласти свою окрему думку. Цей документ не оголошується в судовому засіданні, приєднується до справи і є відкритим для ознайомлення.

Українська правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування