Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Українських олігархів можуть включити до "чорного списку" ЄС

П'ятниця, 7 лютого 2014, 10:00

Євросоюз готує зміни до законів щодо протидії відмиванню грошей, які можуть мати вагомі наслідки для нечистих на руку українських олігархів.

Про це розповів в інтерв'ю Deutsche Welle спеціаліст Financial Transparency Coalition Коен Руверс.

За словами експерта, "якщо фінансові злочини та корупція мали місце, або ж мають місце, тоді важливо вчинити правосуддя, а вкрадене повернути законним власникам".

У випадку розкрадання державних фондів кошти мають бути повернені громадянам України.

На запитання, чому досі не ведеться слідство, якщо українські неурядові організації стверджують, що зібрали достатньо доказів відмивання грошей посадовцями і направляли їх до відповідних органів Австрії, експерт зазначив:

"У Євросоюзі карне переслідування - це справа кожної окремої держави ЄС. У кожному випадку рішення про відкриття справи ухвалюють прокурори кожної окремої держави ЄС. Тому я це коментувати не можу".

За словами Руверса, Європарламент збирається переглянути директиву ЄС з відмивання грошей. Зміни до директиви будуть винесені на голосування уже наступного тижня.

13 лютого відбудеться голосування у комітеті, у березні, ймовірно, буде загальне голосування у Європарламенті. І потім ще кілька місяців текст узгоджуватимуть з Єврокомісією та Європейською радою.

Згідно з цими директивами, інформація про так зване "довірче управління" компаній має з'явитися у відкритому доступі.

На думку експерта, це дозволить правоохоронцям з будь-якої країни ЄС та з країн з-поза меж Євросоюзу швидше та легше переслідувати "кримінальні гроші".

Руверс зазначає, що, читаючи "компромісний варіант" змін до директиви, він натрапив на дві цікаві поправки, які мають відношення до України.

"Як відомо, ця держава не включена нині до "чорного списку" FATF (Financial Action Task Force on Money Laundering), до якого увійшли країни, що не борються з відмиванням грошей", - каже він.

"Так от, ці дві поправки дозволять Єврокомісії в обхід FATF застосувати більш жорстокий режим до проведення фінансових операцій громадян ЄС, що перебувають під впливом політиків з країн, які не є членами Євросоюзу, тобто фактично включити Україну до чорного списку в обхід FATF", - резюмує експерт.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...