Якщо РФ не визнає зобов'язання перед Україною, значить немає боргів за газ - ескперт

Середа, 5 березня 2014, 14:26

Заяви Росії про "обнулення " її зобов'язань перед Україною може привести до списання боргів України за використаний газ.

Про це сказав колишній в.о. міністра фінансів Ігор Уманський під час "круглого столу" в Києві, повідомляє державне агентство "Укрінформ".

"Позиція Росії щодо "обнулення" її зобов'язань перед Україною досить серйозно зачіпає питання про списання в такому разі заборгованості України перед Росією", - сказав Уманський.

У той же час він висловив надію, що "протягом найближчих одного-двох тижнів ми побачимо зовсім інший поворот подій і у Росії не буде іншого варіанту, ніж повертатися за стіл переговорів".

У такому разі, вважає експерт, Україна має хороші позиції на переговорах про постачання газу, оскільки є єдиною країною-споживачем російського палива, яка в судовому порядку не переглянула угоди з Росією.

Уманський також відзначив, що Харківські угоди 2010 року не принесли Україні ніякої знижки на газ, а лише збільшили її борг.

"Харківські угоди не принесли Україні ніякої знижки на газ... Знижка була для промисловості, не для бюджету", - сказав експерт.

За його словами, "споживання газу за період з 2010 року становило 120-130 млрд кубометрів, відповідно ми говоримо про $ 12-13 млрд державного боргу України, який був сформований за цей період, а також слід додати до цієї суми 3 млрд, які ми отримали в грудні".

Експерт прогнозує непростий розвиток двосторонніх відносин з Росією, оскільки "інструмент холодних торгових воєн ніхто не скасовував".

Як відомо, 4 березня президент РФ Володимир Путін заявив, що раз на Україні відбулася революція, то створено нову державу:

"А з цією державою ми ніяких і відносно цієї держави ми ніяких зобов'язуючих документів не підписували", - сказав Путін.

У вівторок він, однак заявив, що "політична напруга в Україні не повинна позначатися на поточній економічній співпраці двох країн".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування