Маріонеткова Рада Криму призначила референдум про входження в РФ на 16 березня

Четвер, 6 березня 2014, 10:33

Верховна Рада АР Крим проголосувала за призначення референдуму про приєднання Криму до Російської Федерації на 16 березня.

Таке рішення ухвалено в четвер, 6 березня, повідомили кореспондентам джерела в Раді ветеранів, які присутні у Верховній Раді АРК. 

Віце-прем'єр автономії Рустам Теміргалієв заявив: 16 березня пройде референдум про статус Криму, повідомляє РІА "Новости".

За його словами, на референдум виноситься два питання: "Перше – чи виступаєте ви за входження Криму до складу РФ у якості суб'єкта Федерації. Друге – чи виступаєте ви за відновлення конституції Криму 1992 року".

Згідно з текстом конституції Криму 1992 року, республіка входить у державу Україна й визначає з нею свої відносини на засадах договору й угод.

Раніше самопроголошена влада Криму вже двічі призначала референдум щодо подальшої долі Криму – на 25 травня, паралельно з виборами президента, а потім на 30 березня, аби вирішити це питання швидше. 

Тоді озвучувалися інші питання, які нібито мали бути винесені на референдум. 

За законодавством України, якого має дотримуватися і АРК як складова держави, референдум як волевиявлення народу може бути лише всеукраїнським. 

Рішення Верховної Ради АР Крим про референдум і входження в РФ

4 березня президент Росії Володимир Путін заявив, що в РФ не розглядається питання про приєднання Криму до Росії, але громадяни, які проживають на території АРК, можуть "визначати своє майбутнє", як було з Косово, яке відділилося від Сербії.

"Але ми в жодному разі не будемо провокувати нікого на такі рішення й підігрівати такі настрої", - запевняв Путін.

Представники Заходу заявляли, що референдум не може проводитися під дулами автоматів.

Як відомо, з кінця лютого у Криму нарощується військова сила РФ, самі бійці називають себе журналістам росіянами, хоча керівництво Росії заперечує, що військові без опізнавальних знаків – російські.

1 березня російська Рада Федерації дала дозвіл на введення військ на територію України.  

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News