Путін нарозказував Обамі про заклики Криму про допомогу і непотрібну "жертву"

П'ятниця, 7 березня 2014, 07:41

Президент РФ Володимир Путін і президент США Барак Обама обговорили по телефону ситуацію в Україні, розмова тривала близько години.

"Було продовжено обговорення гострої ситуації, яка склалася в Україні. У ході дискусії з’ясувалися відмінності у підходах і оцінках причин виникнення нинішньої кризи й поточного стану справ", - повідомила прес-служба Кремля.

Путін продовжує переконувати, що в Україні відбувся антиконституційний переворот і її нове керівництво "нав'язує східним і південно-східним регіонам і Криму абсолютно нелегітимні рішення".

"Росія не може ігнорувати звернені до неї в цьому зв'язку заклики про допомогу й діє адекватно, у повній відповідності з нормами міжнародного права", - стверджує президент РФ.

При цьому Путін сказав, що російсько-американські відносини "не повинні приноситися в жертву розбіжностям з окремих – нехай і досить значимих – міжнародних проблем".

У свою чергу, як повідомляє прес-служба Білого дому, Обама в розмові з Путіним зазначив, що "дії Росії порушують суверенітет і територіальну цілісність України, що змусило США, у співпраці з європейськими партнерами, здійснити декілька кроків у відповідь".

"Обама наголосив, що цю ситуацію можна владнати дипломатичним шляхом, що в інтересах Росії, народу України й міжнародної спільноти", - зазначили у Білому домі.

Як вихід із ситуації президент США запропонував прямі переговори урядів України й РФ за підтримки міжнародного співтовариства, присутність міжнародних спостерігачів, які забезпечать дотримання прав усіх українців, у тому числі етнічних росіян, повернення російських військових на бази, а також допомогу міжнародного співтовариства Україні в підготовці президентських виборів, намічених на травень.

Керівники двох країн домовилися, що держсекретар США Джон Керрі продовжить переговори з головою зовнішньополітичного відомства Росії Сергієм Лавровим, урядом України й іншими міжнародними партнерами для реалізації зазначених кроків.

"Українська правда", "Інтерфакс-Україна

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
02:18
Очільник Пентагону та топгенерал США про допомогу Україні: затягування має наслідки на полі бою
01:50
Остін у Пентагоні зустрівся з міністром оборони Норвегії: говорили про Україну
00:59
футбол"Бенфіка" Трубіна поступилась по пенальті "Марселю", "Ліверпуль" не зумів створити дива: результати 1/4 фіналу Ліги Європи
00:54
тенісКостюк відіграла 5 матчболів та перемогла фіналістку Australian Open на турнірі в Штутгарті
00:48
Директор ЦРУ до конгресменів: Україна може програти до кінця року, якщо не схвалите допомогу
00:14
оновлюєтьсяЗагроза "Шахедів" та ракет: в частині країни оголошено повітряну тривогу
23:45
Трамп прокоментував допомогу Україні після проєкту Джонсона: Європа має робити більше
23:38
Росіяни 14 разів за добу обстріляли Сумщину, поранена людина
23:20
Кулеба про новий пакет допомоги Україні в Конгресі: У нас немає плану Б
23:04
Конгресвумен Спартц пропонує прибрати частину допомоги Україні з проєкту Джонсона
Усі новини...