Викрадених журналістів у Криму побільшало

Неділя, 9 березня 2014, 21:08

Стали відомі подробиці затримання та зникнення групи журналістів, які прямували в Крим з боку Херсонської області.

Як повідомив Українській правді журналіст "Главкому" Олексій, якого після перевірки на КПП відпустили, на місці зупинки автівок активістів було багато військових та невідомих у військовій формі.

За його словами, зупинені групи журналістів відокремили одну від одної та перевіряли представники Беркуту, "самооборони Криму" та "зелені чоловічки".

У одній з затриманих машин їхали двоє дівчат – активісток Автомайдану. Олексій бачив, як їх речі з машину були розкидані – дівчата везли до Криму листи для український військових, якісь продукти, українську символіку, прапори і т.і.

Також, за його свідченням, з боку виглядало наче дівчат били та в них були зав"язані руки, вони плакали. Потім їх машину відтягнули кудись в бік, а самих дівчат повели у невідомому напрямку. Після інциденту близько 16:00  зв"язку з ними не було.

Українській правді стало відомо, що  Катерина Бутко та Олександра Рязанцева перебувають у лагері Беркута. За даними представників Автомайдану, "самооборона Криму" готові відпустити дівчат, але Беркут на це не погоджується. 

Пізніше батькам Олександри Рязанцевої повідомили, що її та Бутко везуть в Севастополь в штаб ЧФ РФ. 

Окрім того зникли ще кілька людей з іншої машини: фотокорреспондент-фрілансер Олесь (прізвище невідоме) та ще один журналіст. Водій автівки Jeep Wrangler з номерами АЕ 9115 ЄВ, який віз групу журналістів, також зник.

Дружина водія – Катерина Абієва – повідомила, що її чоловік  Євген Рахно був затриманий на КПП у Перекопі.

Зниклий водій, який віз до Криму трьох журналістів

"Він віз групу з трьох журналістів. Два з них - з "Главкому". На Перекопі їх зупинили, перевернули догори дном всю машину, знайшли камери, викинули їх на землю. Повели в невідомому напрямку. Зараз з ними немає зв'язку", - зазначила Абієва.

За її словами, у групі одна дівчина, фотокореспондент.

Журналіста з Глакома Олексія пропустили через КПП через те, що його зустрічав брат з кримською пропискою на своїй машині.

Подальша доля зниклих невідома.

Разом з тим отримати якусь інформацію через ДАІ, які стоять поруч з російськими частинами біля КПП, не вдалося.

У свою чергу у спільноті Євромайдан SOS повідомили: трьох журналістів, яких затримали під час переходу в Армянську, зараз везуть в СБУ Севастополя.

"Їх затримав Севастопольський Беркут в Армянську, потім були викликані співробітники СБУ із Севастополя, яким і передали журналістів", - йдеться у повідомленні.

Разом з тим у прес-службі СБУ України зазначили: будівля СБУ в Севастополі захоплена представниками сепаратистів, які перейшли на бік нової самопризначеної влади Криму і зараз нове призначене керівництво управління СБУ там не розміщується.

"Екс-керівник СБУ перейшов на бік сепаратистів. Нове керівництво в цьому приміщенні не працює", - пояснили в СБУ України.

Українська правда 

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News