США вимагають від Росії хоча б відвести війська від кордону України

Вівторок, 1 квітня 2014, 08:30

Сполучені Штати в переговорах із Росією наполягають на відведенні російських військових контингентів від кордонів із Україною, а не на виведенні їх із Криму.

Про це заявила офіційний представник держдепартаменту США Марі Харф на брифінгу, коментуючи паризькі переговори держсекретаря Джона Керрі й голови МЗС Росії Сергія Лаврова, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

"Щоб було ясно, скажу, що ми говоримо про відведення військ від кордону (з Україною), а не про виведення тих, які вже перебуває у Криму", - сказала вона.

Однак Харф зазначила, що й російський військовий контингент у Криму також є предметом переговорів.

На запитання про те, "чи справедливо, що деескалація ситуації означає лише відведення російських військ від кордону, а не виведенні їх із Криму", дипломат відповіла: "Ми все з ними (росіянами) обговорюємо".

Коментуючи повідомлення про часткове відведення Росією військ від кордонів із Україною, Харф сказала, що не володіє "підтвердженнями з незалежних джерел" цього, але зазначила:

"Це було б хорошим попереднім кроком, але має бути зроблено значно більше, якщо враховувати сконцентровані на кордоні війська чисельністю в десятки тисяч".

Раніше канцлер Німеччини Ангела Меркель після телефонної бесіди в президентом Росії Володимиром Путіним повідомила, що російський керівник поінформував її про ухвалене рішення про часткове відведення російських військ від кордону з Україною.

Представник держдепу нагадала, що раніше у Брюсселі президент США Барак Обама заявив про готовність розширення санкцій у відношенні Росії, "якщо Росія продовжить ескалацію", але, за її словами, "він також чітко сказав, що є й дипломатичний шлях для руху вперед".

"Саме тому ви бачили, що держсекретар Керрі (…) попрямував у Париж (для переговорів із Лавровим), щоб іти цим дипломатичним шляхом, оскільки, в остаточному підсумку, ми вважаємо, що це необхідно. І ми справді вважаємо, що можемо просуватися цим шляхом", - сказала Харф.

Згодом представник держдепу Джен Псакі заявила: "Якщо повідомлення про те, що Росія відводить частину військ від кордону, відповідають дійсності, то це перший крок (до деескалації), який вітається. Якщо все це правда, то ми закликаємо Росію прискорити цей процес".

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування