NASA припиняє співпрацю з Росією майже повністю

Четвер, 3 квітня 2014, 09:03

Сполучені Штати припиняють співпрацю з Росією в космічній сфері за винятком проекту Міжнародної космічної станції, повідомило NASA.

Таке рішення ухвалено у зв'язку з діями Росії у відношенні України, пише ZN.ua.

"Враховуючи, що Росія й надалі порушує суверенітет і територіальну цілісність України NASA припиняє більшу частину контактів із Російською Федерацією", - говориться в заяві космічного відомства США.

"Проте NASA і Роскосмос продовжать взаємодію з забезпечення безпечної та безперервної роботи Міжнародної космічної станції", - додає відомство.

У заяві NASA висловлено також намір якомога швидше завершити спорудження власного пілотованого корабля й позбутися "залежності від Росії" при відправленні американських астронавтів на МКС.

За наявності відповідного бюджетного фінансування, на думку деяких експертів, такий корабель може бути побудований у 2017 році.

Якщо ж Конгрес не виділить необхідних коштів, то Сполучені Штати "і далі будуть переводити мільйони доларів Росії", попередило космічне відомство.

На даний час доставка на МКС міжнародних екіпажів, у тому числі американських астронавтів, здійснюється лише російськими кораблями "Союз", відповідний контракт між NASA і Роскосмосом розраховано до кінця 2017 року.

За даними американських ЗМІ, за одне місце в кабіні "Союзу" США змушені платити приблизно 70 мільйонів доларів.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування