США зупиняють консультації з Росією в сфері ПРО і посилює контингент у Європі

Четвер, 3 квітня 2014, 10:38

У зв'язку з ситуацією навколо України США призупинили консультації з Росією в галузі протиракетної оборони і посилять військову присутність в Європі.

Про це виступаючи в сенатському комітеті у справах збройних сил заявила заступник помічника міністра оборони США Елейн Банн, яка відповідає у своєму відомстві за питання ПРО.

"Втручання Росії в кризу на Україні з порушенням міжнародного права призвело до призупинення нашого діалогу у військовій області, і ми не стали продовжувати взаємодію з Росією на тему протиракетної оборони", - сказала вона.

Пентагон планує ще раз вивчити питання про "майбутні контакти щодо ПРО" з Росією, "щоб впевнитися, що вони відповідають інтересам національної безпеки США і їх союзників".

Банн зазначила, що Вашингтон передав Москві низку пропозицій, які передбачали, зокрема, створення центрів співпраці по ПРО в Європі і розширення обміну інформацією щодо національних програмах в даній області.

"В ході двостороннього діалогу ми послідовно відкидали спроби встановити якісь обмеження на нашу ПРО. Наша система ПРО в Європі спрямована проти загрози регіональної від балістичних ракет з боку Ірану і Сирії, і не може бути предметом обмежень будь-якої третьої сторони", - сказала Банн.

Заступник помічника міністра повідомила, що розширення протиракетної оборони національної території США, а також розгортання регіональних систем ПРО в Європі, Азіатсько-Тихоокеанському регіоні і на Близькому Сході йде за планом.

Це підтвердив керівник пентагоновского Агентства по ПРО віце-адмірал Джеймс Сірінг, який також виступив на слуханнях.

Банн і Сірінг також підкреслили, що у зв'язку з ситуацією навколо України і діями Росії Сполучені Штати продовжують обговорювати зі своїми союзниками можливості подальшого зміцнення НАТО і посилення європейської безпеки.

Крім того, за словами представника Пентагону полковника Стіва Уоррена, США на тлі посилення напруженості у зв'язку з російською анексією Криму вирішили збільшити чисельність Африканських сил антикризового реагування, дислокованих у Європі, з 500 до 675 морських піхотинців.

175 морпіхів вирушать на військову базу "Михайло Когелнічану" в Румунії, розташовану недалеко від портового міста Констанца поблизу Чорного моря. Їх припишуть до групи, штаб-квартира якої знаходиться в Мороне-де-ла-Фронтера, Іспанія. Основне призначення групи - операції в Африці, хоча, зазначили в Пентагоні, військовослужбовці можуть бути відправлені в будь-яку точку світу.

В американському військовому відомстві зазначили, що вони вивчають можливість відправлення корабля у Чорне море. Уоррен не виключив можливість проведення навчань з українським ВМФ, але додав, що графік заходів ще уточнюється.

"Це робиться для того, щоб запевнити наших союзників у нашій прихильності до цього регіону. Це прямий наслідок ситуації, що склалася в Україні", - сказав він.

Як відомо, у НАТО вважають ситуацію на російсько-українському кордоні вкрай тривожною. У вівторок міністри закордонних справ країн-членів альянсу ухвалили рішення припинити все практичне військове і цивільне співробітництво з Росією та надати Україні допомогу в посиленні її обороноздатності.

ИТАР-ТАССГолос Америки

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News