Російський депутат: Не можна просто так взяти і ввести війська у Донецьк

Понеділок, 7 квітня 2014, 17:11

Російські війська не можуть бути введені на територію іншої держави на прохання місцевої влади.

Про це заявив голова комітету з оборони та безпеки Ради Федерації Віктор Озеров, передає Інтерфакс-Україна.

За його словами, російські миротворці можуть діяти тільки в рамках міжнародно-правових норм.

Озеров зазначив, що у РФ були приклади введення миротворчого контингенту на територію Південної Осетії та Абхазії.

"Але це було в рамках СНД, а просто так узяти і ввести за закликом місцевої влади наш миротворчий контингент у Донецьк або кудись іще - це суперечить міжнародним принципам і нормам", - наголосив Озеров.

Він заявив, що Росія в односторонньому порядку робити цього не має права.

"Інша річ, якщо буде ухвалено відповідне рішення Радбезу ООН про введення миротворців, тоді Росія як постійний член Радбезу й учасник угоди зі співробітництва та безпеки в Європі може ввійти до складу миротворчого контингенту для гарантування безпеки в тому чи іншому регіоні", - пояснив Озеров.

Він нагадав, що Рада Федерації у березні на позачерговому засіданні дала згоду главі держави на використання Збройних сил РФ в Україні.

"Це було пов'язано з ситуацією в Криму, але при цьому ми діяли, виходячи з угод щодо Чорноморського флоту, й лише посилили охорону наших баз. Ми задоволені тим, що під час проведення референдуму нам не довелося використовувати своїх військових, і кримчани самі вирішили свою долю", - заявив Озеров.

Коментуючи ситуацію в східних регіонах України, де проросійські сили висловлюються за проведення референдуму, Озеров зазначив, що "підштовхувати ситуацію ззовні було б контрпродуктивним".

"Росія зацікавлена в стабілізації ситуації в Україні, але, водночас, думка народу має бути зафіксована, й референдум є найдемократичнішим способом волевиявлення", - сказав Озеров.

Водночас, депутат Держдуми, член вищої ради "Єдиної Росії" В'ячеслав Ніконов заявив, що можливості для політичного врегулювання ситуації в Донецьку ще є, але не виключено, що Росія надасть військову допомогу місцевим сепаратистам.

Про це він заявив Інтерфакс-Україна.

"Все може бути формалізовано так чи інакше, і ще питання, хто їм (жителям Донецької області) може перешкодити в цій формалізації. Якщо уряд Києва буде вводити війська або використовувати спецпідрозділи, то це може викликати ще більший вибух і російське втручання", - заявив він.

Депутат заявив, що "ніхто не скасовував видане президенту Путіну Радою Федерації дозвіл на використання збройних сил".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News