Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Москаль: вибухівку проти Майдану в Україну завезли як піротехніку

Понеділок, 7 квітня 2014, 17:14

Тимчасова слідча комісія Верховної Ради України має інформацію про незаконне ввезення в Україну спецзасобів з Росії.

Про це заявив голова Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України з питань розслідування протиправних дій правоохоронних органів і окремих посадових осіб Геннадій Москаль.

За його словами, прийняття відповідних постанов Кабінету міністрів (№14 від 22 січня 2014 року та №13 від того ж числа), які дозволили використання силовиками додаткових спецзасобів (аерозольні гранати "Дрейф-2", світлозвукові "Полум'я-М", "Факел-С" та "Заря-2" а також ручні димові гранати "Сирень-3") та водометів за мінусових темпатур, було незаконним.

 
 

Він наголошує, що тодішній голова уряду Микола Азаров їх так і не підписав.

"При цьому перший заступник міністра Кабінету Міністрів України Забарський В.В., перевищуючи свої службові повноваження, завізував "випуск" двох постанов КМ України, чим дозволив оприлюднити їх у ЗМІ без підпису Азарова", - йдеться у повідомленні, поширеному прес-службою Москаля.

Крім того, звертається увага на те, що згадані спецзасоби не ліцензовані в Україні і цілий ряд установ погодили згадані постанови з застереженнями або ж незаконно (зокрема Мінюст на чолі з Оленою Лукаш).

"Частину спецзасобів не визнає світ, вони заборонені для використання у світовій практиці, навіть під час військових дій, а не те що під час мирних акцій протесту", - зазначив Москаль на пресс-конференції, повідомляє УНІАН.

Крім того, є висновок уповноваженого у справах Європейського суду з прав людини Олени Давидчук від 4 лютого про невідповідність постанови Кабміну №14 до Конвенції з прав людини та практиці Європейського суду з прав людини.

 
 

За даними Москаля, 21 та 24 січня 2014 року із  Російської Федерації до аеропорту "Жуляни" літаками "Чкаловськ — Київ"  було доставлено вантаж "спецзасобів для використання при охороні громадського порядку" (вироби "Факел-С", "Заря- 2", "Пламя-М", ручні димові гранати білого диму РДГ-2, ручні димові гранати РДГ-26, ручні дратівні гранати посиленої потужності й безпеки РГР "Рулет-ВВ", ручні дратівні гранати РГР, ручні аерозольні гранати "Дрейф-2", АСЗ-40 "Свірель" та ручні гранати дратівливої та світлозвукової дії "Дрофа").

В той же час, з'ясували у ТСК, на митниці зазначені товари класифіковано як "феєрверки (вироби для влаштування феєрверків), сигнальні, дощові (протиградові) ракети, протитуманні сигнали та інші піротехнічні вироби)".

"Застосування працівниками МВС спецзасобів, які не пройшли в Україні сертифікації, було незаконним та поза межами правового поля України. Вказані дві постанови мною оскаржені до Окружного адміністративного суду Києва, який розпочав за даним факто провадження", - повідомив Москаль.

Українська правда

"Українська правда" в Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування