Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Події на сході України ініційовані Росією – держдеп США

Вівторок, 8 квітня 2014, 09:00

Події останніх днів у східній Україні були підготовлені Росією, заявила офіційний представник держдепартаменту США Дженіфер Псакі.

"Добре відомо, що ті, хто виступає в цих різних районах (східної України), є проросійськими сепаратистами", - сказав вона на брифінгу у відомстві, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

"Є досить добре підтверджені припущення, що деяким із цих виступаючих платять, і вони не є місцевими жителями. Усе це викликає в нас серйозне занепокоєння", - додала Псакі.

Дипломат зазначила, що держсекретар США Джон Керрі напередодні говорив по телефону з головою МЗС Росії Сергієм Лавровим і повідомив, що "Сполучені Штати спостерігають за подіями останніх 24 годин у Харкові, Донецьку, Луганську й Маріуполі з великим занепокоєнням", і що, як виглядає, "ці події не почалися спонтанно".

За словами Псакі, Керрі "закликав Росію публічно відмежуватися від дій сепаратистів, саботажників і провокаторів, до деескалації ситуації й діалогу, а всі сторони - утримуватися від агітації в Україні".

"Керрі дав зрозуміти, що будь-які подальші спроби Росії дестабілізувати Україну нестимуть додаткові втрати для Росії", - сказала також Псакі.

Дипломат також зазначила, що при оцінці ситуації в Україні Вашингтон послуговується повідомленнями українських влади, а не твердженнями Росії.

На запитання про те, "чи покладаються вони (США) на український уряд, оцінюючи те, що відбувається", а також чи вислухав Керрі роз'яснення ситуації Лавровим у бесіді, Псакі відповіла:

"Звісно, ми підтримуємо тісні контакти з українським урядом, і, звісно, саме з ним ми працюємо щільно. Вони перебувають на місці подій, тому саме їхня інформація часто є надійною та своєчасною".

Разом із тим, дипломат зазначила, що не володіє інформацією про російські війська на кордоні з Україною та їхні дії: "Те, що стосується військ і їх переміщень, то я не маю у своєму розпорядженні незалежних підтверджень про те, що все це означає".

Псакі також підтвердила, що США не планують військових заходів у зв'язку з ситуацією в Україні: "Ні, це не передбачено".

"Ми послідовно говоримо, що… прагнемо до дипломатичного підходу, що Росія й Україна повинні сісти за стіл переговорів і обговорити всі численні питання, які вони вже порушили", - наголосила дипломат.

За її словами, наразі обговорюється питання про скликання прямих переговорів протягом найближчих 10 днів між Україною, Росією, США та ЄС для пошуку шляхів зняття напруженості. 

Минулого понеділка МЗС РФ вимагав "припинити безпідставні звинувачення на адресу Росії" у зв'язку з подіями на сході України.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...