Луганська облрада висунула Києву вимоги, звинувативши його в "терорі"

Понеділок, 5 травня 2014, 18:35

Луганська облрада вимагає від центральної влади припинити "каральні операції", відвести війська від сепаратистів і амністувати останніх, повернутися до домовленостей від 21 лютого, роззброїти "Правий сектор" і інші радикальні формування.

У заяві президії Луганської обласної ради, прийнятій на засіданні 5 травня, говориться, що без задоволення їхніх вимог проводити вибори – безглуздо й безвідповідально.

На думку депутатів Луганської області, "в Україні йде громадянська війна, спровокована чинною київською владою та її покровителями".

"Півкраїни записали в злочинці, у терористи тільки за те, що люди по-іншому, ніж політики, які прийшли до влади, бачать майбутнє рідної країни", - говориться в заяві.

"Замість діалогу з ними, з'ясування позицій і пошуку компромісів, Київ розгорнув проти мільйонів громадян не анти-, а саме терористичну операцію. Ця перша в новітній історії Європи військова операція проти своїх же співгромадян – із використанням як регулярних військ, так і воєнізованих формувань – відкритий терор проти народу", - стверджує президія облради.

На думку депутатів, це "влада провокує й організує протистояння громадян на південному сході країни, піддає політичним репресіям інакомислячих".

"Масові арешти цивільних активістів у Харківській області, кривава бійня в Одесі, куди були звезені ультраз і неонацисти, істеричний захват "ура-патріотів" із приводу масового вбивства мирних людей в одеському Будинку профспілок свідчать: чинна влада виключає зі свого політичного арсеналу будь-який цивілізований, демократичний механізм вирішення протиріч", - стверджується в заяві.

На думку облради, після вбивства "активістів" в Одесі в України, можливо, є останній шанс на мирне врегулювання конфлікту.

"Будь-яка нова насильницька дія центральної влади на повсталих територіях неминуче призведе до паралічу й розвалу української державності", - вважають там.

Президія Луганської обласної ради вимагає від центральної влади:

- негайно припинити "усі каральні операції", відвести військові частини в місця їх постійної дислокації й роззброїти всі воєнізовані угруповання;

- повернутися до домовленостей, досягнутих 21 лютого і засвідченим закордонними дипломатами;

- негайно ухвалити закон про амністію для всіх учасників акцій протесту на південному сході України;

- роззброїти всі "незаконно збройні праворадикальні формування", у першу чергу "Правий сектор";

- негайно почати процес конституційної реформи;

- законодавчо забезпечити статус російської мови як другої державної;

- забезпечити розширення повноважень місцевого самоврядування рівно настільки, щоб регіони перестали залежати від Києва, а їхні жителі отримали можливість самостійно обирати голів місцевих органів виконавчої влади і вирішувати, на що витрачати зароблені на території гроші;

- забезпечити об'єктивне розслідування масового вбивства жителів Одеси й убивств військовими мирних жителів у Донецькій області.

"Лише після того, як будуть прийняті всі перераховані рішення, ситуація в країні стабілізується й люди будуть твердо переконані: у рідній країні їм нічого не загрожує, - можна буде починати підготовку до виборів президента. У сьогоднішніх умовах їх проведення безглузде й безвідповідальне", - заявляє президія облради.

"Ми підтримуємо ініціативу жителів Луганщини про проведення референдуму про статус Луганської області відповідно до вимог, прийнятих на зборах територіальних громад нашої області", - наголошують там.

Президія закликає ЄС, США й Росію вимагати від Києва негайно провести переговори "між урядом, представниками південного сходу, включаючи повстанців, і продовжити міжнародні переговори по Україні".

"Їхнім підсумком повинні стати рішення, обов'язкові для виконання всіма сторонами. Інакше вогонь громадянської війни не погасити. І немає гарантій, що його іскри не розлетяться за межі України", - заявляють у Луганській облраді.

"Чи не надто високою й страшною буде така плата за чиїсь президентські амбіції й небажання поважати відмінну від своєї точку зору?!", - додають там. 

Як відомо, сепаратисти захопили зброю, адмінбудівлі на сході, беруть у заручники людей – проукраїнських активістів, журналістів, іноземних громадян – знущаються над ними, вимагають референдуму про федералізацію або й заявляють про приналежність Росії.  

Центральна влада пропонує провести одночасно з виборами президента 25 травня всеукраїнське "консультативне опитування", на якому визначитися по ключових питаннях, порушених сепаратистами. 

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News