У НАТО вважають, що Росія й без введення військ може домогтися своїх цілей в Україні

Вівторок, 6 травня 2014, 11:16

У НАТО вважають, що Росія скоріше буде далі розхитувати ситуацію в Україні зсередини, а не відкрито вводити війська.

Командувач американським контингентом у НАТО генерал Філіп Брідлав заявив, що в Росії немає необхідності вводити регулярні війська в Україну, тому що вона може домогтися своїх цілей іншими методами, повідомляє "Голос Америки".

Виступаючи в Канаді в неділю, він зазначив, що має точні дані про присутність російського спецназу у східній Україні.

За словами Брідлава, заяви російської сторони про те, що заколоти на сході України нібито влаштовують винятково громадяни цієї країни, – абсолютно брехливі. Очевидно, що в Східній Україні діють російські спецпідрозділи, як це було в Криму перед його анексією, сказав він.
 
"Те, що відбувається у Східній Україні, є точною копією подій у Криму", - заявив Брідлав.
 
Генерал зазначив, що ще тиждень тому він вважав, що найбільш імовірною військовою реакцією Росії буде введення військ у південну Україну для створення наземного "мосту" з Кримом. Далі Росія просунулася б до Одеси, а в перспективі – до Молдови.
 
"Я більше не вважаю це найбільш імовірним варіантом подій. Думаю, Путін може досягти своїх цілей у Східній Україні, не відправляючи свої війська через кордон", - сказав Брідлав.
 
"Швидше за все, він буде робити те, що робить зараз – дискредитувати уряд, влаштовувати заворушення, готувати ґрунт для сепаратистського руху", - вважає генерал.

Він додав, що це дозволить зміцнити військовий і економічний контроль Москви над Східною Україною.
 
"На мій погляд, такий варіант буде найбільш неприємним для НАТО, бо якщо війська не перетинають кордон, то багато хто незабаром вирішить, що життя повернулося у звичне русло, але я не вважаю, що анексія Криму – це повернення у звичне русло", - зазначив він.
 
Перед виступом Брідлав обговорював ситуацію щодо України й Росії з прем'єр-міністром Канади Стівеном Харпером, який заявив журналістам, що ескалація насильства в Україні бачиться як "вторгнення з боку путінського режиму, що повільно розвертається".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування