МЗС України вимагає від РФ не чіпати дітей-сиріт

Субота, 26 липня 2014, 19:30

Група терористів з так званої "ЛНР" у суботу близько 17:15 год. викрали з інтернату м.Луганськ 60 дітей-сиріт.

Про це йдеться у заяві міністерства закордонних справ.

У повідомленні зазначено, що дітей, які потребують постійного медичного нагляду, без відповідних дозвільних документів двома автобусами намагаються вивезти їх до Російської Федерації. 

Головний лікар інтернату перебуває в заручниках у терористів, - наголосили у відомстві.

МЗС України негайно звернулося з нотою до Російської Федерації, в якій міститься категорична вимога не допустити незаконного вивезення українських дітей-сиріт в Росію.

Інформацію про цей кричущий злочин доведено до відома іноземних держав та міжнародних організацій.

"Закликаємо міжнародне співтовариство докласти усіх можливих зусиль, у тому числі вжити заходів із додаткового тиску на Російську Федерацію з тим, щоб змусити терористів негайно відпустити українських дітей-сиріт та не робити їх заручниками своєї антиукраїнської істерії та злочинної терористичної діяльності", - підкреслили у МЗС. 

Як відомо, раніше донецькі активісти-волонтери, які вже займалися вивезенням дітей із зони АТО, повідомили, що у заручниках у терористів залишаються 90 дітей-сиріт віком до 4 років, вихованців дитячих будинків Донецька і Макіївки.

50 малолітніх дітей з обласного і міського будинків "Малятко", як і раніше, залишаються у Донецьку. У Макіївці 40 дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківської опіки, народжених від ВІЛ-позитивних матерів, з обласного спеціалізованого будинку дитини залишаються заручниками в зоні АТО.

12 червня у Сніжному терористами ДНР було захоплено автобус із 25 дітьми-сиротами та 3 дорослими, що направлялися в дитячий оздоровчий табір "Корчагінець" у м.Кривій Ріг, Дніпропетровської області.

Погрожуючи зброєю, бойовики змусили водія змінити напрямок руху та у супроводі озброєних людей скерували вказаний автобус разом із пасажирами до Луганської області на КПП "Должанський".

Російська сторона незаконно дозволила перевезти на територію РФ без відповідних дозвільних документів, а лише за копіями свідоцтв про народження, 16 дітей-сиріт та двох вихователів.

Україна подала заяву до Європейського суду з прав людини щодо впливу на Росію в питанні повернення викрадених українських дітей-сиріт.

Європейський суд з прав людини ухвалив рішення про те, що Росія має негайно повернути дітей-сиріт та їх вихователів, які були захоплені російськими терористами 12 червня у Сніжному (Донецька обл) та незаконно переправлені до РФ.

Таке рішення ухвалив 

Українська правда