РОСІЯ ЗАЯВЛЯЄ, ЩО ЗАТРИМАЛА ЛЬОТЧИЦЮ НАДЮ, ЯК БІЖЕНКУ

Середа, 9 липня 2014, 13:23

Слідчий комітет Росії заявляє, що українська льотчиця, що перебувала у полоні в луганських бойовиків, потрапила на територію Росії під видом біженки.

Про це заявив керівник управління по розслідуванню злочинів, пов'язаних із застосуванням заборонених засобів і методів ведення війни Володимир Маркін.

"Що стосується затримання Савченко, тj як з'ясувалося, вона й без документів, під видом біженки перетнула кордон Росії", - сказав він.

"При перевірці документів в одному з населених пунктів вона була затримана для встановлення особи. Після чого з'ясувалося, що Савченко проходить як підозрювана по кримінальній справі про вбивство російських журналістів", - повідомив він.

"Дуже важливо зазначити, що це затримання проведене у суворій відповідності з російським законодавством. Обвинувачення Савченко пред'являлося в присутності адвоката й перекладача, а про сам факт затримання одразу ж було сповіщене посольство України в РФ", - зазначив Маркін.

"Наразі вона утримується в одному зі слідчих ізоляторів. І в рамках кримінальної справи слідчі будуть з'ясовувати, з якою метою вона прибула в Росію", - повідомив він.

Маркін повідомив, що Савченко пред'явлено звинувачення в скоєнні злочину, передбаченого ч.5ст. 33, п.п. "А, б, е, ж, л" ч.2 ст. 105 КК РФ (пособництво у вбивстві двох і більше осіб у зв'язку із здійсненням службової діяльності, загальнонебезпечним способом, з мотивів політичної ненависті, вчинене групою осіб).

За клопотанням слідства судом щодо Савченко обрано запобіжний захід у вигляді взяття під варту.

"Встановлено, що Савченко є військовослужбовцем збройних сил України за військовою спеціальністю оператор-наводчик вертольота Мі-24. За даними слідства, під час військових дій в районі Луганська в червні поточного року, Савченко взяла відпустку і вступила в батальйон "Айдар", - сказано в повідомленні.

"Дізнавшись координати розташування групи російських журналістів ВГТРК та інших цивільних осіб під Луганськом, вона передала їх бойовикам. Після цього саме за цими координатами був проведений мінометний обстріл, в результаті якого загинули співробітники ВГТРК Ігор Корнелюк і Антон Волошин", - вважають у Росії.

Як відомо, Надія була взята в полон сепаратистами наприкінці червня. У допиті, який проводили російській журналісти, вона пояснила, що пішла забирати полонених, коли її захопили.

За словами її сестри, за звільнення Надії грошей не вимагали, а лише звільнення усіх їхніх ополченців.

Українська правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...