У ЦВК розповіли про ризики проведення позачергових виборів

П'ятниця, 1 серпня 2014, 17:27

Проведення можливих позачергових виборів Верховної Ради при скороченні терміну проведення виборчої кампанії з 60 до 45 днів - проблематично.

Про це заявив заступник голови Центральної виборчої комісії Андрій Магера, передають Українські Новини.

"Ситуація дуже непроста. Якщо є бажання у когось скоротити кампанію до 45 днів, то я думаю, що тут треба було б все-таки радитися з фахівцями", - сказав він.

Магера підкреслив, що згідно ст.77 Конституції позачергові вибори парламенту необхідно проводити в період 60 днів з дня опублікування указу Президента про призначення виборів.

"Це конституційна вимога", - зазначив він.

Заступник голови ЦВК пояснив, що скорочення виборчої кампанії може створити проблему з друком виборчих бюлетенів.

"На вибори необхідно виготовити виборчі бюлетені. Це деяка технологія і час... За інформацією Державного поліграфічного комбінату" Україна ", їм необхідно більше 20 днів тільки на друк бюлетенів, а ще є необхідний час для виготовлення паперу з водяними знаками. Це вже ставить підприємство в безвихідне становище. Ним може не вистачити часу", - сказав він.

Крім того, за його словами, необхідно буде також розробити зміни в роботі інформаційно-аналітичної системи "Вибори" - у разі зміни виборчого законодавства.

Магера повідомив, що в разі введення пропорційної системи виборів закритого типу термін у 60 днів був би оптимальним для ЦВК, але при будь-якій іншій системі - проблематичною.

Разом з тим він підкреслив, що Центрвиборчком вітає ініціативу скорочення кошторису витрат на проведення виборів і виступає за скорочення кількості окружних і дільничних виборчих комісій та терміну їх повноважень.

"Необхідно зобов'язати скорочувати кошторис витрат, оскільки більш 80% видатків державного бюджету йде саме на зарплату членам комісій", - підкреслив він.

Як відомо, 31 липня президент Петро Порошенко, прем'єр-міністр Арсеній Яценюк, голова парламенту Олександр Турчинов та керівники депутатських фракцій і груп домовилися про необхідність скорочення терміну проведення виборчої кампанії на позачергових виборах Ради з 60 до 45 днів.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування