На Кіпрі заморозили 5 мільйонів доларів оточення Януковича

Середа, 6 серпня 2014, 16:34

В рамках санкцій ЄС на Кіпрі заморожені активи колишніх українських можновладців на суму 1,5 мільйона євро і 3 мільйони доларів.

Про це повідомили DW у кіпрському Підрозділі з боротьби з відмиванням грошей (MOKAS).

Як повідомляється, заморожені рахунки чотирьох осіб, які входять до ухваленого у березні санкційного списку ЄС.

Заморожені активи включають кошти як на банківських рахунках фізичних осіб, так і на рахунках компаній.

Про повернення цих грошей в Україну поки не йдеться.

"На Кіпрі наразі не відкрито жодних кримінальних справ за підозрою у відмиванні грошей. Це може статися, якщо Україна передасть нам конкретні обвинувачення проти осіб, чиї рахунки заморожено", - пояснили у MOKAS.

Кіпрські правоохоронці зазначають, що з України досі не надходив запит про міжнародну правову допомогу, на підставі якого можна було би розслідувати справу про відмивання грошей.

"Ми отримували від Генпрокуратури запити на отримання інформації щодо низки фірм та рахунків. Однак слідство в Україні щодо відповідних кримінальних справ дотепер перебуває на початковій стадії і не дозволяє заявити фігурантам про підозру", - зазначив співрозмовник.

Лише на фінальній стадії слідства, коли буде висунуто обвинувачення, пояснюють у відомстві, можна буде говорити про початок розслідування правоохоронними органами Кіпру.

Таке розслідування стало би передумовою для можливого повернення грошей в Україну, зазначили у Підрозділі з боротьби з відмиванням грошей.

Як відомо, у сакційному списку ЄС перебувають Віктор Янукович, його сини, а також найближче їхнє оточення.

Тринадцять фігурантів цього списку, у тому числі екс-прем'єр Микола Азаров, у Суді ЄС вимагають розморозити їхні рахунки.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування